Kennisplatform voor noord holland
Carlijne van Popering
Hollands Hart Oprichter

Food for thought

“It’s the most wonderful time of the year….

Kerstbomen worden straks opgetuigd en de verlanglijstjes worden gemaakt. Het is de tijd van het jaar waarin velen hun slag slaan, niet alleen consumenten, maar ook ondernemers of wordt het dit jaar een totaal ander jaar? We zitten in een crisis, eerst kregen we te maken met Covid, vervolgens de oorlog in de Oekraïne met als gevolg een enorme stijging van de prijzen in ons dagelijks leven.

Maar ik ben nu eenmaal een optimist, dus ik bekijk het vanuit een andere kant. Een crisis brengt ons ook positieve dingen. Bedrijven realiseren zich steeds meer dat de mensen de core van het bedrijf zijn en laten hun waardering niet alleen tijdens de feestdagen blijken, maar het hele jaar door. Onboarding is een hot topic geworden. Er wordt nagedacht over wat ze cadeau willen geven, dat dit hun gevoel van waardering goed overbrengt. We denken wat vaker aan een ander en worden bewuster van wat we hebben en waarderen dit ook meer. Dit is de kerstgedachte van oorsprong.”

“De instelling het beste te doen voor de mensen”

“Een crisis verbindt, net als samen eten en samen koken. In iedere cultuur is vooral eten en drinken hetgeen wat mensen verbindt. En het roept ook herinneringen op: de geur, de smaak, ze zitten in ons geheugen gegrift. Herinner je je nog die zelfgemaakte kippenbouillon als je als kind ziek was?”

“Let food be thy medicine and medicine be thy food” – Hippocrates.

“Wie kent de reclame niet van het jongetje dat onder de keukentafel verstopt zit, terwijl oma in de pastasaus staat te roeren? Koken en eten is altijd al mijn passie geweest. Toen mijn kinderen klein waren lagen ze in hun Maxi-Cosi op het aanrecht. Terwijl ik stond te koken liet ik ze stiekem een beetje proeven, van pastasauzen tot de winterse stoofgerechten met langzaam gegaarde gekarameliseerde uitjes, knoflook en verse kruiden uit de tuin. Ingrediënten waarover het consultatiebureau mij dan weer op de vingers tikte, omdat deze nog niet geschikt waren voor een baby… Inmiddels zijn mijn kinderen tieners, ze eten bijna alles en kunnen ook koken, dus koken we nu samen. Ik ben van huis uit met de Indonesische keuken opgevoed, dus dan kook je altijd iets meer. Iedereen is welkom om aan te schuiven, hoe meer zielen hoe meer vreugd.”

“If you really want to make a friend, go to someone’s house and eat with him… the people who give you their food give you their heart” – Cesar Chavez.

“Als eten en koken mensen verbindt, waarom leren we dit dan niet op school? Regelmatig hoor je dat de huishoudschool passé en niet meer van deze tijd is. Ik deel deze mening niet, want eten verbindt. De chefs van deze wereld waren vroeger koks en nu zijn het culinaire DJ’s, waar de jeugd tegenop kijkt, net als ik vroeger opkeek naar Julia Child, een van de eerste vrouwelijke chefs.

Als we alle kinderen leren koken, hoe je met weinig budget een gezonde maaltijd kan maken, zou de wereld er dan wellicht iets anders uitzien? Zou het impact kunnen hebben op de verschillen in onze samenleving, hoe we met elkaar omgaan, onze gezondheid, ons geluk of zelfs de financiële situatie van onze kinderen in de toekomst? Start small, think big…”

“If you can’t feed a hundred people, then just feed one” – Mother Teresa.

“Als we nu allemaal één iemand te eten geven, dan halen we die ‘hundred people’ toch?”

Food for thought, gezellige feestdagen! – Carlijne van Popering

Carlijne van Popering is dagelijks werkzaam als Officemanager bij het fiscalistenkantoor STP Tax. Naast haar reguliere job is zij tijdens corona haar eigen bedrijf gestart in high-end customized geschenkboxen en bedenkt ze concepten met een WOW-effect voor o.a. de onboarding bij bedrijven. In de Hollands Hart geschenkbox beleef je wat er op high-culinair gebied met passie in Nederland wordt gemaakt. Hierdoor ondersteunen we onze economie en dragen we bij aan een beter milieu. Lekkers hoeft niet altijd van ver te komen!

www.hollandshart.shop

Delen via

Zoeken naar: