Kennisplatform voor noord holland
Raymond Paul Dernier
Energy Department Zakelijk energie advies

Gas- versus cryptoprijzen: is er sprake van correlatie?

Een nieuw bedrijf beginnen betekent ook vaak een sprong in het diepe nemen zonder precies te weten wat de uitkomst zal zijn of welke neveneffecten het bedrijf op je leven heeft. Een van mijn nieuwe gewoontes sinds ik begon met Energy Department behelst het dagelijks bijhouden van de elektriciteit- en gasprijzen in mijn vertrouwde Excel-sheet. Heerlijk ontspannen met een kopje koffie erbij. Zeker in het begin leek dit een nodeloze taak, omdat de fluctuaties van de gasprijs nauwelijks merkbaar waren; slechts een paar tienden van een cent omhoog of omlaag binnen een algemene neerwaartse trend.

In diezelfde periode kwam er een relatief nieuw verhandelbaar product met een rustige start op de markt. Het leek niet iets van betekenis te zijn, maar toen de Bitcoin sterk begon te pieken viel mijn kop koffie ervan om. Van € 30 in 2011 naar € 1.000 in 2013, in 2017 van € 20.000 en naar € 60.000 in 2021. En vervolgens weer terug naar € 25.000 in 2023 en € 40.000 in 2024.

Gasprijs

Begin 2021 zag ik dat de gasprijs vergelijkbare, zo niet nog extremere, onvoorspelbare schommelingen vertoonde. De prijs verdubbelde meerdere keren en bereikte zelfs een piek met factor 30. Ik dacht bij mezelf: dit heb ik eerder gezien. Mijn o zo ontspannende ochtenden waarin ik de Excel-sheets aanvulde, bleken een bron van adrenaline te worden.

Overeenkomsten en verschillen

De vraag die zich opdringt is of de gasprijs nu net zo onvoorspelbaar is geworden als de cryptomunt Bitcoin. Beiden worden beïnvloed door diverse factoren, zoals marktvolatiliteit, geopolitieke gebeurtenissen en technologische ontwikkelingen. Bovendien vereist het minen van bitcoins aanzienlijke energie, wat ook van invloed is op de gasprijzen en andersom. Echter zijn er ook belangrijke verschillen. De gasmarkt is gebaseerd op een gevestigde en gereguleerde infrastructuur, terwijl cryptocurrency’s nog steeds zoeken naar volledige acceptatie in de reguliere financiële wereld. Het is intrigerend om de toekomstige ontwikkelingen in beide markten te volgen. De grafieken in mijn Excel-sheets zullen het uitwijzen.

Inmiddels is de gasprijs enigszins gedaald naar iets acceptabeler niveau en de Bitcoin weer enigszins gestegen. Maar ik weet nu dat dit niets zegt over de nabije en langetermijnontwikkelingen van beiden. Wellicht zijn er dit keer meer factoren in het spel die we moeten begrijpen om een volledig beeld te krijgen. Voor nu is het wellicht een goed idee om de relatief lage gasprijs vast te zetten voor een wat langere periode, zodat u rustig aan uw werkdag kunt beginnen.

Raymond Paul Dernier
Directeur Energy Department

Delen via

Zoeken naar: