Kennisplatform voor noord holland
Raymond Paul Dernier
Energy Department Zakelijk energie advies

Geld verdienen met uw Energielabel, zakelijk en privé!

Tegenwoordig ontkomen we er simpelweg niet aan. Het hokjes denken om dingen te verklaren wordt vaak als niet positief bestempeld, je oordeelt hierbij en plakt er een label op. Toch bestaat er een wereld waarin labels en in hokjes denken belangrijker is dan ooit: het energielabel voor woningen en gebouwen. Hier leest u wat u kunt doen voor een beter label voor uw hokje.

Iedere nieuw opgeleverde woning is verplicht een label te hebben. Per heden geldt dat kantoren met een vloeroppervlakte van 100 m² minimaal energielabel C moeten scoren. In 2030 is dit zelfs label A. Indien je iets wilt verkopen is een label verplicht. Veel verplichtingen dus, maar levert het nu iets op?

Hoe lager de letter in het alfabet hoe hoger het energielabel en hoe minder energie het pand verbruikt. Eventueel gebruik van het pand daargelaten. Een label A woning die de verwarming op 25 °C heeft staan met de ramen open verbruikt uiteraard meer dan een label D woning die verwarmt op 19 °C. Maar toch, hoe hoger het label, hoe lager de energierekening. Wie wil dat niet?

Wat moet er eigenlijk allemaal gebeuren om van een energielabel F naar een label A te gaan of zelfs A++++?

  • Isoleer de muren, vloeren en daken.
  • Investeer in HR++ of zelfs triple glas.
  • Installeer energiezuinige technische installaties en verlichting.
  • Investeer in mogelijkheden tot het opwekken van duurzame energiebronnen.
  • Maak gebruik van slimme thermostaten en verwarmingstools.
  • …. en nog veel meer.

Door deze stappen te nemen kunt u het energieverbruik en de CO2-uitstoot verminderen wat leidt tot een hogere score op uw energielabel. Daardoor wordt de waarde van uw pand hoger, verkoopt u uw huis sneller, vindt u gemakkelijker huurders, voldoet u eerder aan bancaire verplichtingen en beschikt u over ruimere financieringsmogelijkheden. De benodigde investeringen kunnen worden opgevangen met subsidies en groene leningen, daarnaast voorkomt u mogelijke boetes en gaat natuurlijk de energierekening omlaag.

Het hoger labelen van uw hokje brengt dus veel financiële voordelen (en milieuvoordelen) met zich mee. Denk dus vooral wel in het labelen van uw hokje, in de GFEDCBAA++++ wereld gaat het niet om de acceptatie van iedere letter, maar simpelweg om de slimste investeringen met de hoogste besparing.

Delen via

Zoeken naar: