Kennisplatform voor noord holland
Raimond Takkenberg
Bedrijfsopvolging

Het afscheid van een droom: emoties bij de verkoop van je bedrijf

Oké, ik beken. Ik kijk graag naar de populaire televisieserie ‘Succession’. Deze dramaserie biedt een fascinerend kijkje in de wereld van bedrijfsovernames en familiedrama’s, waarbij de complexiteit van emoties bij het verkopen van een bedrijf meeslepend wordt geïllustreerd. Want de verkoop van je bedrijf is vaak emotioneler dan gedacht …

Deze serie, met zijn intrigerende personages en verrassende plotwendingen, echoot de realiteit waarmee vele ondernemers te maken krijgen wanneer ze besluiten hun levenswerk van de hand te doen. Het verkopen van een bedrijf is namelijk vaak een emotionele reis die dieper gaat dan louter financiële transacties.


Vaak een pijnlijk proces

Voor veel ondernemers is hun bedrijf niet alleen een bron van inkomen, maar een deel van hun identiteit; een gerealiseerde droom. Deze emotionele betrokkenheid maakt de verkoop van hun bedrijf een complex en vaak pijnlijk proces.

Een voornaam gevoel dat speelt, is verdriet. Niet verwonderlijk, aangezien de verkoop kan aanvoelen als het afsluiten van een belangrijk levenshoofdstuk. Een afscheid van iets dat met toewijding, passie en harde arbeid is opgebouwd. Dit brengt vaak een gevoel van verlies met zich mee, vergelijkbaar met het achterlaten van een vertrouwde vriend.

Ook angst voor wat de toekomst brengt, komt veel voor. Zelfs als de financiële zaken goed geregeld zijn. De verkoop is een stap in het onbekende, buiten de comfortzone die jarenlang is opgebouwd.


Verzachtende trots en opluchting

Daartegenover staat trots. Trots op de bereikte successen: de groei en impact op klanten, werknemers en soms zelfs de industrie. Deze trots kan verzachtend werken op de pijn van het afscheid, als herinnering aan de succesvolle reis.

Ten slotte is er ook vaak opluchting. Het leiden van een bedrijf is veeleisend en stressvol. De verkoop kan voelen als een bevrijding van deze last; een kans om op adem te komen en te genieten van de vruchten van het harde werk.

Handelen vanuit zakelijk belang

Net zoals in ‘Succession’ ervaart elke ondernemer deze emoties op zijn eigen manier. Erkenning en ruimte geven aan deze gevoelens is essentieel. Het verkopen van je bedrijf is een financiële, maar bovenal persoonlijke mijlpaal. Het markeert het einde van een tijdperk én het begin van een nieuw hoofdstuk, vol nieuwe mogelijkheden en avonturen. Een externe overnameadviseur kan u helpen deze emoties te beheersen, handelend vanuit zakelijk belang en niet vanuit emotie.

Delen via

Zoeken naar: