Kennisplatform voor noord holland
Jeroen Veerman
VNO-NCW Noordwest-Holland Netwerken

Jeroen Veerman: Trots

Ik loop al meer dan 25 jaar mee in de arbeidsmarkt en de economie van Noord-Holland Noord. Op deze plek heb ik meer dan eens opgeroepen om meer samen te werken in onze mooie regio. Nu wil ik het graag hebben over een ander hardnekkig probleem dat al decennialang de beeldvorming over NHN beheerst.

In tal van rapporten, interviews en bijeenkomsten valt het te lezen en te horen. In onze regio zijn we veel te bescheiden, terwijl we dat juist veel minder zouden moeten zijn. Ik geloof daar niet zo in. Ik vind ons helemaal niet zo bescheiden. Sterker nog, ik ken tal van regionale ondernemers, bestuurders en mensen die eigenlijk behoorlijk tevreden met zichzelf zijn en dat ook nog eens de wereld laten weten. Als ik mij focus op de ondernemers dan is, volgens mij, de gemiddelde ondernemer uit de regio trots op zijn bedrijf. Als je hem of haar vraagt iets te vertellen over zijn bedrijf dan raakt men over het algemeen niet uitgepraat over de successen. Wat ik vooral zie en hoor is dat de ondernemers, maar ook de bestuurders trots zijn op hun bedrijf en regio. Uit onderzoeken blijkt ook dat de gemiddelde inwoner erg tevreden is en hoog scoort op de tevredenheidsgraadmeter ‘Brede Welvaart’.

Waar komt dit hardnekkige verhaal dat we te bescheiden zijn dan toch vandaan? West-Friesland, geografisch gezien toch een heel groot deel van NHN, en haar inwoners staat niet bekend om haar uitbundigheid; aan weinig woorden genoeg, anders dan anders, niet zo overdreven. Tegelijkertijd typeer ik de mensen uit onze regio als direct, hardwerkend, pragmatisch en ondernemend. Natuurlijk profiteerden de steden in onze regio als Medemblik, Enkhuizen, Hoorn en Alkmaar van hun gunstige ligging, maar het is geen toeval dat de Gouden Eeuw hier zijn oorsprong vindt. Bij die ondernemende, handelende, nieuwsgierige West-Friezen is die welvaart begonnen, lang voordat het brede welvaart was.

Onze regio kent een prachtig bedrijfsleven met wereldmarktleiders die enorm trots, en soms ronduit onbescheiden zijn over hun bijdrage aan de wereld. Onze inwoners zijn niet alleen heel erg tevreden, maar ook vormen zij met ongeveer 125.000 arbeidskrachten dé (externe) motor van de economische activiteiten in Metropool Regio Amsterdam (MRA). Laten we elkaar nooit meer wijsmaken dat we in de schaduw staan van Amsterdam. Zonder onze hardwerkende medewerkers draait de MRA op halve kracht.

Nooit meer ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’, nooit meer ‘we moeten niet zo bescheiden zijn en meer vertellen hoe goed we zijn’. We doen ertoe en dat laten we dagelijks zien. Je moet wel stekeblind zijn om dat niet te horen.

Jeroen Veerman

Voorzitter VNO-NCW Noordwest-Holland

Delen via

Zoeken naar: