Kennisplatform voor noord holland
Hans Eelman
Credion Financieren. oplossingen voor bedrijfsleningen, vastgoed en liquiditeit

Kijk op liquiditeit

De afgelopen jaren heb je het vaak kunnen lezen ‘Cash is King’. We weten ook dat ‘de geschiedenis herhaalt zich’ en ten slotte ‘het grootste risico is het risico dat je niet kent’. Zit er ook enige samenhang tussen deze oneliners?

Als je dat ene risico niet kent hoe dan toch ondernemen? Laten we dan toch eens naar het verleden kijken. Een ondernemer die geen liquiditeit heeft is niet weerbaar om tegenvallers op te vangen en ook niet in staat om kansen te verzilveren. Kortom de eerste wijsheid komt dan om de hoek. Geen probleem toch?

In Nederland hebben we een zeer goed financieel systeem. Eén van de redenen dat ook criminelen dol zijn op Nederland en het soms haast onmogelijk is om een zakelijke rekening te openen (zeker als je ook contante geldstromen hebt). Gaat het om financieren dan zijn er ook mooie getallen. In een onlangs verschenen onderzoek van stichting MKB Financiering blijkt dat van alle MKB-financieringen tot € 1 miljoen 36% in 2023 non bancair is verstrekt. Als we de Nederlandse Vereniging van Banken moeten geloven wordt een zeer groot deel van de aangevraagde financieringen, namelijk 86%, door banken goedgekeurd. Volgens de eerdergenoemde stichting worden er na een strikte voorselectie, 34% van de door hen erkende financieringsadviseurs ontvangen aanvragen niet ingediend bij een financier. Van de wel ingediende dossiers wordt wel 94% door financiers toegewezen.

Dat zijn mooie resultaten waarbij je zou kunnen zeggen: “Maak je niet druk, je kunt rustig gaan slapen.”

Of is er dan toch dat risico dat je niet kent? Wat als de liquiditeit er even niet is? Wat als ik niet door die voorselectie kom en degene ben die niet door de financieringsstraat gaat? Wat als mijn rendement, nu, onder druk staat?

De inflatie met daaropvolgend de loonstijgingen hebben immers bijgedragen aan substantieel hogere kosten voor ondernemingen. Ook de grondstofprijzen zijn gestegen en dan is er ook nog een overheid met een huishoudboekje dat op orde moet zijn. Ik weet niet of je hebt opgelet, maar voor iedere onderneming met één of meerdere bedrijfswagens zit er een substantieel hoger kostenpatroon aan te komen. Na dit jaar vervalt de bpm-korting op bedrijfswagens, de onrust in Oekraïne en Gaza hebben effect op de energieprijzen, hybride/elektrische auto’s krijgen zeer waarschijnlijk te maken met wegenbelasting en dan zal ook de accijns op brandstof nog worden verhoogd.

Stuur ik mijn onderneming op de achteruitkijkspiegel dan komt het goed, de geschiedenis herhaalt zich toch? Of is het raadzaam om de liquiditeitsverwachting voor de komende 12 maanden in beeld te hebben en moet die dan in deze snel veranderende wereld ook niet dynamisch zijn? Gaat het je lukken om de prijs van jouw product te verhogen en het resultaat op peil te houden of toch nog eens een keer met de stofkam door de kosten heen?

Zie je ondanks een banksaldo met op dit moment weinig ruimte de komende maanden met vertrouwen tegemoet? Kom je tot de conclusie dat het allemaal wel goed zit, dan slaapt dat toch een stuk beter. Om je wakker te houden zou ik kunnen beginnen over de plannen met de vermogenswinstheffing, maar dat bewaren we voor een volgende keer.

Heb je geen innerlijke rust? Zitten er toch pijnpunten in de pijplijn? Dan toch maar eens een goed voorbereid gesprek voeren om de kaspositie aan te vullen. De banken zijn open toch? Is jouw vertrouwen in deze sector toch onder druk komen te staan? Wij kennen de weg naar meer dan 100 financieringspartijen. We helpen jou graag aan een oplossing!

Hans Eelman Credion Amsterdam MB Adviesgroep 0680093938

Delen via

Zoeken naar: