Kennisplatform voor noord holland
Tine van Knijff
Noordvrouw Journalistiek

Menselijke maat

In mijn omgeving kreeg iemand die gesolliciteerd had op een baan maar het níet was geworden, een telefoontje van de HR-dame die ook bij het sollicitatiegesprek was geweest. Ze nam er alle tijd voor om hem uit te leggen waarom hij het (net) niet was geworden. Ze gaf constructieve tips en adviezen waar hij écht mee verder kon. Mijn kennis vertelde mij dit dan ook met een glimlach: uitzonderlijk voor iemand die net is afgewezen voor een baan.

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat een sollicitant gewoon niets meer hoort en later via via moet vernemen dat iemand anders al in de functie werkzaam is? Of hoogstens een standaard afwijsmailtje ontvangt waar geen enkele verdere informatie wordt gedeeld? De sollicitant is van geen enkele waarde geweest voor het bedrijf: hij of zij is het niet geworden en verdient het dan ook niet om nog aandacht te krijgen. Ik stel me voor dat het zo ongeveer moet voelen, voor een sollicitant.

Als het echt belangrijk is…
In mailcontact is de menselijke maat wel vaker ver te zoeken. Soms denk ik: misschien moeten we het maar helemaal afschaffen. Hoe vaak gebeurt het mij namelijk wel niet dat ik een afspraak probeer te maken via een directiesecretaresse of bestuurssecretariaat en gewoonweg wordt genegeerd? Een tijdje geleden kreeg ik uiteindelijk het 06-nummer te pakken van de directeur die ik ook daadwerkelijk moest hebben: hém moest ik interviewen! Ik kreeg hem aan de lijn terwijl ‘ie in de auto zat. Hij zei: ‘Mail? Dat lees ik nooit! Als het écht belangrijk is bellen ze me wel!’

‘Altijd bereikbaar’
Sowieso is het nogal curieus als ik, na oneindig bellen en mailen toch een interviewafspraak voor elkaar te hebben gekregen, gevraagd wordt op te schrijven dat het bedrijf ‘altijd bereikbaar is, enorm servicegericht is en dat persoonlijke aandacht bovenaan staat’. Geldt dat dan alleen voor mensen waar je direct iets aan kunt verdienen?

Denk erom: ambassadeurs van je onderneming bevinden zich in alle lagen van de samenleving. Dat kan ook zomaar een sollicitant zijn, of een journalist die een stukje over je wil schrijven. De menselijke maat is niet voorbehouden aan een selecte groep mensen. Die geldt voor ons allemaal.

Tine van Knijff-van Hijum
Hoofdredacteur Kijk Op Uitgevers

Delen via

Zoeken naar: