Kennisplatform voor noord holland
Anne-Marie van Leggelo - van den Berkmortel
Het Etiquette Bureau Afbeeldingen en etiquette | Moderator & Spreker | Tv-presentator

Met stijl en succes door het (zakelijk) leven

Etiquette. Als ik vertel dat ik daar mijn vakgebied van heb gemaakt krijg ik allerlei opmerkingen. ‘Doe ik het wel goed?’ ‘dat is zo ouderwets‘, ‘ben jij de vrouwelijke Jort Kelder’, ’Dringend nodig in de wereld, respect en fatsoen’,  ‘ik wil lekker mezelf zijn’ en ‘ik ben niet van de etiquette, wie bepaalt dat?’.

Wij allen, bepalen de etiquette. Het zijn dan ook geen stijve wetten maar handige regels om in het sociale en zakelijke verkeer met succes te kunnen functioneren en botsingen te voorkomen. Het is simpelweg een ander woord voor omgangsvormen en die gaan met de tijd mee. Tegenwoordig kennen we bijvoorbeeld WhatsApp-etiquette (hoe stap je uit die groepsapp?), videobel- etiquette en datiquette. En ongewenst gedrag op de werkvloer is een hot topic. Etiquette is ook cultuur en situatie gebonden maar het toverwoord wereldwijd blijft respect. Wat je afkomst ook is. Of waar je ook bent. Dus niet hoe het heurt maar hoe het hoort.

Iemand vertelde mij laatst dat hij een Haagsche barones tegen was gekomen in een restaurant en hij wenste haar ‘eet smakelijk’. Ze antwoordde met “Pardon, je hoort geen ‘eet smakelijk te zeggen”. Deze dame heeft mijns inziens zelf weinig kennis van etiquette want iemand en plein public terechtwijzen getuigt niet van klasse en respect.

Daarover gesproken: is ‘eet smakelijk’ zeggen nou not done? In alle etiquetteboeken lees je van wel. In bepaalde ‘hogere’ kringen is het een taboe (men zegt niets of ‘bon appétit ‘) terwijl 95 % van de Nederlanders gewoon ‘eet smakelijk’ zegt. Deze kleine groep is ermee opgevoed dat eet smakelijk een belediging is voor de gastheer of -vrouw die gekookt heeft omdat het zou kunnen zeggen dat het eten ook níet smakelijk zou kunnen zijn.  Naar mijn mening wordt het tijd om deze etiquetteregel aan te passen en ‘eet smakelijk’ ook goed te keuren en in het etiquette vocabulaire op te nemen. Kijk om je heen, pas je aan en besluit dan wat je zegt. Weet je het niet zeker? Let dan op de gastheer of – vrouw en volg het voorbeeld. Zit je altijd safe.J

Ook in de zakenwereld is het besef van het belang van juiste omgangsvormen enorm toegenomen. Of dat nou is tijdens een debat in de Tweede Kamer, op LinkedIn, op kantoor, achter je laptop, tijdens netwerken of op je zakenreis. Veel Nederlanders zijn dol op de uitdrukking: ‘ik wil mezelf kunnen zijn’. Mooi streven maar helaas kan dat nou eenmaal niet altijd. Je aanpassen en inleven doet wonderen. Zeker in het buitenland.

Dus geef in Marokko een slappe hand, slurp en boer er lekker op los in China, ga mee naar de Karaoke in Japan en naar de sauna in Finland. Zo win je het respect van je zakenrelatie en vergroot je de kans op die mooie zakendeal.

Uiteindelijk eindig ik graag met een quote Maya Angelou, een Amerikaanse hoogleraar, schrijver en burgerrechtenactivist.

Mensen vergeten wat je hebt gezegd,

ze vergeten wat je hebt gedaan,

maar ze vergeten nooit het gevoel dat je ze hebt gegeven.

En zo is het.

Delen via

Zoeken naar: