Kennisplatform voor noord holland
Jolanda Bakker
Bureau Hoofdstuk HR Advies

Niet alle HR-kracht hoeft altijd in eigen huis te werken!

Vanaf wanneer heb je nu eigenlijk echt een HR-afdeling nodig en hoe groot moet die dan zijn? Een vraag die we steeds vaker tegenkomen bij onze klanten. Een vraag die tegenwoordig niet meer één simpel antwoord kent.

Bij het groeien van klein naar middelgroot lukt het prima je vooral te richten op de administratieve verwerking van de HR-taken en de juiste toepassing van de wetgeving, maar vanaf ongeveer 50 medewerkers verliest het bedrijf langzaam het kleinschalige karakter en ontstaan er vaak meerdere hiërarchische lagen. En daar begint het… als ondernemer groeit de behoefte aan een meer strategische ondersteuning van HR.

Hoe groot?

Er wordt vaak gewerkt met de vuistregel ‘1 fte HR op ongeveer 100 medewerkers’. Uiteraard niet verkeerd, maar vooral van toepassing op bedrijven met een grote omvang (>1000) met goed geoliede processen, vaak vergaand gedigitaliseerd. Bij de ondernemingen in Noord-Holland-Noord, die veelal tussen de 50-250 mensen in dienst hebben zien we een behoefte die meer overeenkomt met een verdubbeling van de HR inzet.

De gespannen arbeidsmarktsituatie zet daar nog eens extra kracht bij. Bij het werven van medewerkers, onderzoek en inzet van de juiste arbeidsvoorwaarden, het trainen-opleiden-coachen van medewerkers en het bevorderen van de medewerkerstevredenheid voor behoud, is nogal wat diversiteit aan HR inzet benodigd. Die HRM’er die als administratief kampioen werkzaam is, en tegelijk HR-strateeg kan zijn, is nauwelijks tot niet te vinden.

Samenwerken én Netwerken

Moet je dan altijd alle HR-expertise in huis hebben? In onze ogen is dat niet noodzakelijk. Voorkom de spagaat voor jouw HRM’ers en zoek voor bepaalde expertises de samenwerking op. Of leen bepaalde expertise in die je niet 365 dagen per jaar nodig hebt.

Én! Als HRM’er, werkzaam in een dergelijke solo positie is uitbreiding van het netwerk geen overbodige luxe. Met de blik naar buiten tref je meerdere ‘solo’ HRM’ers die voor dezelfde vraagstukken staan. Onder het motto “alleen ga je snel, samen kom je verder” is daarom een netwerk van HR-professionals ook zeker aan te raden.

Er zijn netwerken genoeg. Ook Bureau Hoofdstuk heeft het initiatief genomen een regionaal netwerk op te zetten: NHN Groeiers programma voor HR Professionals! Een netwerk van en voor NHN HR Professionals die elkaar inspireren en vernieuwen door te delen en door met elkaar te sparren.

Bel ons gerust eens, dan praten we erover tijdens een kop koffie!

Jolanda Bakker & Jolanda Steunenberg
Bureau Hoofdstuk

Delen via

Zoeken naar: