Kennisplatform voor noord holland
Tine van Knijff
Noordvrouw Journalistiek

Ondernemersenergie: konden we die maar opslaan!

In bijna geen enkel interview voor dit magazine komt de energietransitie niét voorbij. De regio Groot Amsterdam lijkt bijna volledig doordrongen van de noodzaak van duurzaam ondernemen. De keuze aan te nemen maatregelen is groot, maar bijvoorbeeld waterstoftoepassingen zijn nog volop in ontwikkeling. Wat áltijd in ontwikkeling is, is ondernemerschap.

Want ook bijna geen enkel interview gaat voorbij zonder een spark van die energie mee te krijgen. Ondernemersenergie: konden we die maar opslaan en hergebruiken. Het opvangen ervan blijkt vrij simpel te zijn: enthousiasme overbrengen van de ene op de andere mens is soms na de eerste handdruk al een voldongen feit. Als redactie voelen wij ons iedere keer bevoorrecht dat we in de keuken van de mooiste bedrijven mogen komen kijken. Veel ondernemers grijpen die gelegenheid aan om ons vol trots het bedrijf te laten zien: wij slaan een rondleiding uiteraard nooit af.

Sommige ondernemers lijken energie óver te hebben, ook als het gaat om het zetten van duurzame stappen. Zij zien de economie in de regio Amsterdam nog liever vandaag dan morgen volledig circulair en roepen mede-ondernemers dan ook dringend op om mee te doen aan de energietransitie. Een bijna gefrustreerd ‘Kom óp!’ hebben wij meer dan eens gehoord. Het doet denken aan Greta Thunberg, over wie de meningen eveneens verdeeld zijn. Is zij terecht zo boos op ‘ons’, de grote mensen die de aarde waarop zij en vele generaties na haar nog rond hopen te lopen, in rap tempo verkwanselen ten behoeve van het grote geld?

Je kunt van alles vinden van de manier waarop zij haar boodschap brengt, maar ongemakkelijk worden we er allemaal denk ik wel een beetje van. Wat als ze gelijk heeft? Dat we niet snel genoeg bewegen? We doen toch al best veel? Laten we de duurzame economie over aan een aantal koplopers, die – toch al overlopend van energie – volop tijd investeren in het onderzoeken van circulaire bedrijfsmodellen? Of plukken we toch iets van die knetterende energie uit de lucht?

Wij zullen hier op de redactie eens stevig nadenken over het opvangen van niet alleen uw enthousiasme en uw verhaal, maar ook uw energie. Al is het maar voor een glimlach van Greta.

Tine van Knijff

Delen via

Zoeken naar: