Kennisplatform voor noord holland
Jolanda Bakker
Bureau Hoofdstuk HR Advies

Ongepaste afstand

Mensen gedragen zich naar hun overtuigingen. Ik kom dagelijks tegen dat zowel managers als medewerkers aannames doen en overtuigingen hebben die ertoe leiden dat de dialoog vermeden wordt. In de stilte gaat helaas veel verloren.

“Vanaf volgende week verwacht ik iedereen weer dagelijks op het werk. Eerst maar weer eens terug naar het oude, vandaar zien we wel verder wat betreft het thuiswerken in de toekomst.” Een interne aankondiging per mail aan alle medewerkers van bedrijf B. David is verbaasd en gaat er volledig van uit dat het gesprek over thuiswerken hoogstwaarschijnlijk nooit gevoerd gaat worden.

Op de praktijk van medewerker Annet komt de manager, verantwoordelijk voor twee zorglocaties, voor vertrek nog even langs de balie. “Ik ga zo. Hebben jullie nog punten die jullie willen bespreken?” Er zijn genoeg punten te bespreken, denkt Annet. Ze laat het voor wat het is. Haar manager heeft veel op haar bordje liggen, legt medewerker Annet uit wanneer ik haar vraag of ze al kans heeft gezien om haar manager te spreken over haar onlangs ingediende opleidingsverzoek.

Horen, zien en zwijgen
Manager en medewerkers bewegen vaak ongemerkt van elkaar af. Zo ontstaat er een ongepaste afstand op de werkvloer. De dialoog tussen manager en medewerkers wordt dan van beide kanten vermeden als gevolg van – impliciete – aannames. Maar onder deze aannames gaan emoties verscholen, zowel positief als negatief. Met als gevolg: stilzwijgen. De rol van HR en leidinggevenden is cruciaal om het zwijgen te doorbreken en een cultuur te stimuleren waar veilig en open onderwerpen besproken worden. Een cultuur waar iedereen elkaar durft te bevragen over bijvoorbeeld de achtergrond en aanleiding van een besluit, waarin je kunt aangeven welke ideeën jij hebt en wat je bezighoudt.

Waar kan ik jou mee helpen?
De dialoog opzoeken en er toe uitnodigen. Laten we er als manager en HR-professional dagelijks aandacht aan besteden. Stimuleer medewerkers onderwerpen te bespreken en jou te bevragen. Misschien juist wanneer je meer op afstand bent of het druk hebt. In de Netflixserie New Amsterdam is het leiderschap van dr. Max Goodwin wat mij betreft een bron van inspiratie. Regelmatig stelt bij binnen zijn team de vraag: ”How can I help you?” Een vraag die elke keer leidt tot verheldering.

Jolanda Bakker 
Directeur Bureau Hoofdstuk

Delen via

Zoeken naar: