Kennisplatform voor noord holland
Jolanda Bakker
Bureau Hoofdstuk HR Advies

Online ontslag

De impact van de coronacrisis op de economie duurt voort. Dit betekent dat sommige ondernemers afscheid moeten nemen van medewerkers. In dit artikel geef ik een aantal tips en inzichten over het voeren van een slechtnieuwsgesprek in coronatijd.

Iemand alléén voor een slechtnieuwsgesprek c.q. ontslaggesprek naar kantoor laten komen wordt niet door iedereen gewaardeerd. Houd er rekening mee dat een medewerker mogelijk al een vermoeden heeft over het doel van het gesprek. Een uitnodiging voor een gesprek op kantoor is verdacht wanneer je al geruime tijd enkel digitaal overleg hebt met een leidinggevende. Daarbij kunnen medewerkers zich thuis minder kwetsbaar voelen na afloop van een slechtnieuwsgesprek via Teams of Zoom. Het direct onder ogen moeten komen van collega’s is namelijk niet aan de orde. Thuis het slechte nieuws verwerken voelt veiliger en geeft de mogelijkheid steun te zoeken bij partner, familielid en/of vriend.

Inleiden

In bijvoorbeeld een teamoverleg voorafgaand aan de slechtnieuwsgesprekken doe je er als leidinggevende goed aan om de situatie waarin de organisatie zich begeeft te bespreken en welke maatregelen voorbereid worden. Leid het slechte nieuws in. Het helpt wanneer mensen zich mentaal enigszins kunnen voorbereiden op slechtnieuws. Breng het nieuws zo duidelijk en empathisch mogelijk over. Wind er geen doekjes om, respecteer stiltes, beantwoord eventuele vragen kort en bondig en controleer eventueel of er iemand thuis aanwezig is waar de medewerker op terug kan vallen. Maak een afspraak voor een opvolgingsgesprek, om te informeren hoe het met de medewerker gaat en om verdere procedurele informatie te delen. Nazorg is belangrijk in deze situatie.

Omgeving in orde

Gesprekken online voeren vraagt een goede netwerkverbinding, zeker wanneer dit een slechtnieuwsgesprek betreft. Check dit goed. Dit geldt ook aan de kant van de betreffende medewerker. Beschikt hij over een goede netwerkverbinding en is er rust in zijn omgeving? 

Training

Het is de moeite waard om leidinggevenden die online ontslaggesprekken moeten voeren extra training aan te bieden: het opvangen van signalen, in verbinding komen en blijven met de medewerker, omgaan met stiltes en de juiste vragen stellen. Belangrijke onderwerpen die in onze training aan de orde komen. Wil je informatie over mijn trainingen op dit gebied?


Jolanda Bakker
Directeur Bureau Hoofdstuk

Delen via

Zoeken naar: