Kennisplatform voor noord holland
Leen Wisker
OV Ijmond/Ijmond Bereikbaar Voorzitter

Op de fiets langs de file

Vanuit mijn auto zie ik een fietser een, twee, drie auto’s voorbij schieten. Ik sta stil in de lange rij auto’s. Hij zoeft ons voorbij. Met speels gemak. In gedachten verplaats ik mij even in die fietser. Zijtassen vol, de lentewind door mijn haren. Ik fiets nu zelf langs auto’s. Eén voor één haal ik ze in.

Als ik de auto’s in kijk zie ik druk bellende mensen; een carkit schalt door de auto, ik zie een bestuurder al middenin een online vergadering, een volgende is druk bezig met haar make-up en even verderop checkt iemand zijn appjes. Het werken is voor een sommige automobilisten al volop begonnen. Maar ik zit in gedachten nog steeds op die fiets. Niet alleen de wind, maar ook fantastische creatieve ideeën schieten door mijn hoofd. Het gevoel van buitenlucht, vrijheid en het speelse gemak waarmee ik langs auto’s fiets bijt zich prettig vast in mijn humeur.

Ik kom weer terug in mijn eigen auto. Fietsen naar je werk, thuiswerken, reizen met de trein. Anno 2023, zelfs na een periode van Corona waarin we werden uitgedaagd anders om te gaan met ons woon-werkverkeer, lijkt onze mobiliteit toch weer terug te gaan naar het oude vertrouwde filerijden in de spits. Gek eigenlijk, want de kansen zijn legio, zo hebben we ervaren. En juist die alternatieven leveren ons wat op.

Stel je toch voor dat wij allemaal, al die bestuurders hier in deze rij auto’s, slimmer omgaan met onze mobiliteit. Niet altijd de auto, maar steeds weer het vervoer dat past bij jouw werkdag en woon-werkverkeer. Meer gebruik van het openbaar vervoer, thuiswerken en slim reizen; dan weer de auto, dan weer de fiets. Soms middenin en soms buiten de spits. Vanuit IJmond Bereikbaar gaan wij aan de slag met mobiliteitsscans. Wij bieden er 20 gratis aan, aan bedrijven in onze regio. Wij helpen ondernemers een slag te slaan met het woon-werkverkeer van alle medewerkers, het wagenpark, inzet van het openbaar vervoer en daarmee alle kansen die al die kilometers financieel bieden, maar vooral de kansen die het oplevert voor ons milieu.

En we als we dan samen die fietser, die net langs mijn auto schoot, de ruimte geven niet alleen in zijn hoofd, maar vooral op de weg, wat zou dat een mooi beeld geven in onze prachtige regio.

Delen via

Zoeken naar: