Kennisplatform voor noord holland
Jolanda Bakker
Bureau Hoofdstuk HR Advies

Sturen op krimp?!

Personeelstekorten, werkdruk hoog, verzuim hoog, inzetbaarheid te laag, medewerkers niet productief genoeg… Eén voor één factoren waar werkgevers mee worstelen en op uitgedaagd worden. Maar ondanks deze uitdagingen blijft de focus op groei…

Tja, we zijn opgegroeid met de gedachte dat de economie altijd moet groeien, bedrijven moeten groeien. Dat het een probleem is, als er geen groei is.

Veel werkgevers kiezen ervoor om de kraan van het inzetbare personeel volop open te zetten. Wat we zoal tegenkomen in de praktijk:

  • Medewerkers meer werk laten verrichten in minder tijd;
  • Werven, werven, werven…;
  • De oudere generaties langer laten door werken (hebben nog het juiste arbeidsethos…);
  • Oproep aan parttimers voor uren uitbreiding.

De ambitie om te blijven groeien spat ervan af.

Werkaanbod managen

Stel dat we niet (enkel) draaien aan de kraan van het inzetbare personeel, maar aan de kraan van de hoeveelheid werkaanbod. Wie durft er tegenwoordig hardop te zeggen dat hij/zij voorlopig stuurt op krimp in plaats van groei? Gewoon genoeg werk aannemen voor je beschikbare aantallen mensen, juist niet te veel omdat het zo’n mooie kans is, zodat iedereen inderdaad met werkplezier werkt. Nee zeggen tegen dat ene project, die ene verbetering die ook echt wel even later kan worden geprioriteerd…

Kunst

De kunst van het echte capaciteitsmanagement zit niet enkel bij de personele kraan, ook bij het werkaanbod …een fitte medewerkersgroep die zinvol en goed (en vooral genoeg) werk verricht en daardoor steeds fitter voor de toekomst wordt is klaar om nieuwe mensen te ontvangen en dus weer bij te dragen aan groei. In plaats van het personeelstekort kunnen managers zich beter richten op het welzijn van de mensen die ze in huis hebben.

Zou het niet juist heel aantrekkelijk zijn om te werken voor een werkgever die precies weet waar hij/zij op stuurt en daarmee de druk onder controle houdt? De professionals van Bureau Hoofdstuk versterken MKB Noord-Holland Noord door organisaties en mensen in beweging te brengen.

Jolanda Bakker

Directeur Bureau Hoofdstuk

Delen via

Zoeken naar: