Kennisplatform voor noord holland
Ellen Galavazi
Bureau Hoofdstuk

Team in de aan-stand

Ik werk graag in teams en draag als interim-manager onder andere bij aan een goede ‘flow’ binnen teams. Afgelopen week stond ik met een klant stil bij mijn opdracht als interimmer. ‘Ik wil voor de korte termijn dat je allereerst rust brengt binnen het team’, waren haar woorden. Ik zet ze echter liever in de aan-stand.

In mijn optiek staat een team aan wanneer teamleden doen wat ze beloven en elkaar erop aanspreken als dat een keer niet gebeurt. Ze denken zélf na en nemen initiatief, lossen problemen op en vinden het leuk om te bedenken hoe het werk nóg beter kan. Ze werken hard en hebben het nog gezellig ook.

Als leidinggevende is het belangrijk om je team te empoweren, zodat de teamleden hun volledige potentieel kunnen benutten. Door duidelijk te communiceren en waardering uit te spreken, creëer je niet alleen een productief team, maar ook een positieve werkomgeving. Zo voelt elk individu zich gewaardeerd. Hoe doe je dat dan?

Hartslag

Zorg voor een hartslag wat betreft overleg. Dat betekent onder meer een vaste dag (of dagen) en tijdstip, evenals (terugkerende) onderwerpen die ertoe doen voor het team (en dus niet alleen voor jou als leidinggevende). Ga samen aan de slag met het goede verhaal: wie zijn wij als team, wie willen wij zijn, wat is ons bestaansrecht binnen de organisatie en wat is daarvoor nodig, voor nu en in de toekomst (waarheen, waarvoor)? Sta als team stil bij ieders individuele bijdrage. Door dit in de groep te doen, helpen teamleden elkaar om dit concreet te maken – voor én met elkaar. En wat mij telkens weer opvalt: er komen spontaan complimenten ter tafel.

Drijfveren en motivatoren

Bespreek binnen het team elkaars drijfveren: waar eenieder energie van krijgt, maar ook waar het lekt. Doe dit regelmatig in gezamenlijkheid tijdens het teamoverleg. Het is een goede basis voor samenwerking, meer onderling begrip en de collectieve intelligentie wordt benut om energie-lekken op te lossen of te voorkomen.

Successen en trots

Vier successen echt. Klein of groot. Er is zoveel om trots op te zijn als team, maar net zo vaak worden deze successen als vanzelfsprekend behandeld.

Aan de slag

Aan de slag, NHN-leidinggevenden. Neem in bovenstaande zelf niet de leiding. Ga lekker op de bagagedrager zitten. Een team is prima in staat om op basis van het bovenstaande vorm en inhoud te geven aan het teamoverleg en de bijbehorende dynamiek. Denk mee wanneer daar behoefte aan is, tenslotte ben jijzelf ook onderdeel van het team.

We zijn benieuwd wat bovenstaande tips je gaan opleveren. Wil je meer weten over teamontwikkeling en/of -trainingen? Laat het ons weten, we helpen graag.

Ellen Galavazi 
Business Partner 
Bureau Hoofdstuk

Delen via

Zoeken naar: