Kennisplatform voor noord holland
Pauline Westendorp
platform 02025

Tijd voor een keuze

Het is tijd om de keuze te maken. Wil je een mooie toekomst? Ja? Zit je aan de knoppen in Groot Amsterdam? Verander de dynamiek!

Een haarscherp beeld verscheen op een sheet bij een gesprek met twee praktijkprofessoren van de Hogeschool van Amsterdam, Kate Raworth en Marleen Stikker. De oude dynamiek van verdeel en heers: een centrum in het midden, waaruit lijnen lopen naar doodlopende stipjes. De nieuwe dynamiek lijkt op de plattegrond van het internet: een web met ‘hubs’ en verbindingslijntjes. Oneindige weggetjes. Geen centrum. Alle stippen met elkaar verbonden. 

Waarom een keuze? Omdat de verdeel en heers methodiek complexe problemen niet kan oplossen. We willen het niet meer. De meeste kennis is al open. We snappen de businessmodellen. We snappen de politieke processen. We weten waar de lucht zit. En we weten wanneer die gebakken is. Opgeklopte onzin. We geloven niet meer in het model dat enkele mensen kansen grijpen en dat de gecreëerde waarde in handen blijft van deze mensen. We willen gelijke kansen voor iedereen die meedoet en dat waarde toekomt aan de mensen die deze waarde co-creëerden. 

Het lukt een groeiende groep bewoners en ondernemers in de regio Amsterdam al twintig jaar om zo samen te werken. Het energievraagstuk wordt door deze groep, 02025 genaamd, opgelost vanuit het gedistribueerde model. Kennis, netwerk en geld worden gedeeld, de opgebouwde waarde blijft in handen van deze groep. 

Organisaties uit overheid en bedrijfsleven zijn de laatste jaren toegetreden tot deze groep. En heel voorzichtig komen er gelijkwaardige paden op gang tussen de systeempartijen en deze groep. 

Het is tijd voor grote stappen. Het is het uur van de waarheid. Op politieke of op financiële winst gerichte organisaties, durven jullie de dynamiek te veranderen? Durven jullie gelijkwaardig samen te werken in één netwerk? Door een deel van de organisatie buiten het centrum van verdeel en heers te plaatsen en aan een gezamenlijk doel te werken? En de weg te vinden waar de kwaliteit van de verbinding tussen mensen telt? Waar iedere stem telt? Elke werknemer hetzelfde waard is? Waar de kennis van alle mensen op prijs wordt gesteld en open is voor iedereen? Waar alle aanbieders welkom zijn? Waar geld en andere middelen gedeeld worden? Een netwerk waar iedereen politieke en financiële winst haalt. Waar samen de schouders onder klussen wordt gezet. Iedereen is een beslisser, een consultant, een organisator of een financier. 

De mensen van 02025 zijn er klaar voor. Alleen samen veranderen we de toekomst. En dat wordt tijd. Op naar een gedistribueerd energiesysteem. Bijvoorbeeld door een gezamenlijk net van energieopslag, gevuld door stroom uit een coöperatief windpark op zee.

Delen via

Zoeken naar: