Kennisplatform voor noord holland
Raymond Paul Dernier
Energy Department Zakelijk energie advies

Van privébelletjes naar energiebesparing

Misschien weet u het nog wel. Mobiel bellen was 20 jaar geleden een stuk duurder dan nu. Ik was destijds werkzaam als accountmanager. Dat betekende heel veel bellen met hoge belkosten voor mijn werkgever. Tijdens een functioneringsgesprek kreeg ik te horen dat ik te veel privé zou bellen met mijn werktelefoon, waardoor de organisatie onnodig hoge kosten zou maken. Ik probeerde nog te verweren dat de belletjes met mijn vriendin en vrienden de business ten goede kwamen, maar tevergeefs. Snel volgde vanuit de organisatie maandelijks een e-mail vanuit de Telecom Expense Management (TEM) software, met daarbij een excelsheet met alle uitgaande calls inclusief alle (privé)nummers. Doordat ik wist dat mijn baas vanaf nu alle gesprekken met alle uitgaande nummers kon zien zat er niets anders op. Ik begon een stuk minder privé te bellen.

De gecreëerde bewustwording in de hele organisatie omtrent de telefoonkosten van de medewerkers realiseerde een flinke kostenbesparing. Dezelfde soort bewustwording kan gerealiseerd worden omtrent het energieverbruik. Dit kan per vestiging, per kantoorpand, per afdeling, per productieproces, en zelfs per apparaat. Binnen de organisatie kan dit een mooi spel worden: welke vestiging, afdeling of collega kan met het minste energieverbruik dezelfde productiviteit leveren?

Dit zorgt niet alleen voor een besparing op de energiekosten, maar ook voor een vermindering van de CO2­-uitstoot van de hele organisatie. In de huidige tijd met de torenhoge energieprijzen en CO2-reductie doelen creëert dit spel een win-win situatie.

Het begint allemaal bij het inzicht krijgen in het verbruik. Hiervoor bestaat Energy Expense Management (EEM) software. Je kan bijna real-time zien waar en hoeveel energie er verbruikt wordt. Waarom nog meer inzicht krijgen in het zakelijke energieverbruik?

  1. juiste allocatie van de kosten per kostenplaats;
  2. het opstellen van kosten gedragsregels;
  3. optimalisatie van de aansluiting van de netbeheerder;
  4. de juiste energieverbruiksgebruiksinformatie bieden voor uw business case en
  5. de automatisering van energiecontracten.

Dergelijke EEM-software kan je dus zien als totaaloplossing voor het energieverbruik en de energiekosten binnen de organisatie. De terugverdientijd van deze software is veelal minder dan twee maanden.

Wie had ooit kunnen denken dat de aandacht voor mijn vriendin van destijds zouden leiden tot deze inzichten.

Delen via

Zoeken naar: