Kennisplatform voor noord holland
Raymond Paul Dernier
Energy Department Zakelijk energie advies

Vast of Variabel Energiecontract: net zo onvoorspelbaar als supermarktprijzen?

Stel je voor: je loopt je vertrouwde supermarkt binnen met het idee dat je precies weet wat een pak melk kost. Maar stel je nu voor dat de prijzen in de supermarkt net zo snel zouden schommelen als de energietarieven sinds de laatste paar jaar. Het ene moment is je melk goedkoper dan ooit, het volgende moment is het goud waard! Dit is precies de uitdaging waar we voor staan bij het kiezen tussen een vast of vaste en variabele energiecontract. Het is alsof je moet kiezen tussen een vaste prijs voor je boodschappen voor het hele jaar, of gokken op dagelijkse aanbiedingen.

Vaste energietarieven en de vaste boodschappenlijst

Een vast energietarief is als het kopen van een jaarvoorraad van je favoriete producten tegen huidige prijs, ongeacht of er volgende maand een aanbieding is. Voordelen:

Zekerheid, het is alsof je vooraf hebt betaald voor een jaarvoorraad pasta tegen de huidige prijs, ongeacht de schommelingen.

Budgettering: geen verrassingen bij de kassa. Je weet wat je maandelijkse energierekening zal zijn.

Nadeel: geen gebruik van aanbiedingen; indien de energieprijzen dalen, mis je die korting.

Variabele energietarieven en dagelijkse aanbiedingen

Met een variabel tarief waag je je aan de dagelijkse specialiteiten van de energiemarkt. Het is alsof je elke dag opnieuw beslist welke producten je koopt, gebaseerd op de aanbiedingen van die dag. Voordelen: Profiteer van kortingen: net zoals het grijpen van die onverwachte 50% korting op kaas. Flexibiliteit: je bent niet gebonden aan een vaste prijs, dus je kunt profiteren van de dalingen. Nadelen: Risico van prijsstijgingen, net zoals die dagen dat je favoriete brood ineens dubbel zo duur is. Onvoorspelbaarheid, je weet nooit echt wat je maandelijkse energierekening zal zijn, net zoals je nooit echt weet welke producten in de aanbieding zullen zijn.

En dan is er nog de inflatie. Vergelijk het met een plotselinge prijsstijging van alledaagse supermarktproducten. Waar je voorheen met gemak je winkelwagen vulde, moet je nu elke euro omdraaien.

Conclusie

Het runnen van een bedrijf in deze tijden van fluctuerende energietarieven is als winkelen in een supermarkt waar de prijzen elke dag veranderen. Of je nu gaat voor de zekerheid van de vaste boodschappenlijst of de spanning van de dagelijkse aanbiedingen, zorg ervoor dat je altijd voorbereid bent op de volgende ‘aanbieding’ van de energiemarkt.

Raymond Paul Dernier
Energy Department

Delen via

Zoeken naar: