Kennisplatform voor noord holland
Tine van Knijff
Noordvrouw Journalistiek

Verrassing

‘Kom je hier vandaan of ben je op vakantie? Weet jij of er hier verderop ook nog iets te doen is?’ Een wildvreemde vrouw stelt vragen aan mijn oudste zoon. Hij kijkt even verrast en geeft dan keurig antwoord. Ik zou dit soort vragen vervelend kunnen vinden, maar ik sta vlakbij en ik zie hóe ze de vragen stelt. Lachend, terwijl ze met haar eigen kinderen dolt. Ze blijft keurig op anderhalve meter afstand en haar hele lichaamstaal straalt vriendelijkheid uit. Ze knikt mij vrolijk toe, maakt oogcontact.

We zijn niet voor niets even ‘er tussenuit’, even op pad in de buitenlucht. Corona maakt veel onmogelijk, maar gelukkig niet alles. Voor kinderen én volwassenen is het niet goed alleen maar thuis te zijn. Al dat ‘contact op afstand’ zorgt ervoor dat we bijna vergeten hoe belangrijk nabijheid is. Lichaamstaal is 80% van onze communicatie met elkaar, alleen een gezicht zien is op de lange duur niet genoeg om écht contact te maken.

De belangrijkste factor

In veel van de artikelen in deze editie wordt ‘de mens’ als belangrijkste factor genoemd voor het slagen van de organisatie. Of het nu de werknemers als kapitaal betreft, of het goede contact met klanten en betrokkenheid bij individuele mensen. Ik denk dat we er langzamerhand van doordrongen raken dat we niet zonder elkaar kunnen, ook al kunnen we elkaar nog steeds besmetten met dat akelige virus.

Extraatje

Inmiddels is er bijna niemand meer te vinden die níet iemand in zijn omgeving kent die corona heeft gehad. Ook familieleden van mijzelf zijn ernstig ziek geweest. Juist van hen kregen we een onverwachts extraatje toen we terugkwamen van ons uitje in de buitenlucht. ‘Er hangt iets aan jullie voordeur!’ Het bleek een verse verrassing van de lokale bakker te zijn. ‘We hebben gemerkt hoe fijn het is als er mensen zijn die aan je denken en je soms onverwacht verrassen…’

Ik hoop dat we met z’n allen elkaar blijven verrassen. Onbekend maakt onbemind, contact maken met elkaar is wat wij mensen doen. Het nieuwe normaal ís niet normaal. We passen goed op elkaar, houden keurig afstand, maar uiteindelijk is het juist dat onverwachte contact dat ons leven leuk maakt.Delen via

Zoeken naar: