Kennisplatform voor noord holland
Marc Stougie
Sprenkels & Verschuren Consultancy

Vol verwachting met pensioen

Nederland is jarenlang de aanvoerder geweest in de ranglijst voor het beste pensioensysteem ter wereld. Dit jaar hebben de IJslanders ons echter ingehaald. Dit komt niet doordat wij het minder goed doen, sterker nog: wij doen het als Nederland nog steeds goed en staan dan ook nog stevig op de tweede plek.

Dit is mede te danken aan de ondergrens die we in Nederland kennen: de AOW-uitkering. Echter, de overheidsuitkering (eerste pijler) is vaak te weinig om volledig van rond te kunnen komen tijdens de oudedag. Dit maakt het dus noodzakelijk dat er aanvullend wordt gespaard via de werkgever (tweede pijler) of privé (derde pijler). De praktijk leert dat er weinig inzicht is in het belangrijkste onderdeel van het sparen voor pensioen: de tweede pijler.

Risico
Het is wel een fijne gedachte dat onze oudedagvoorziening relatief goed geregeld is in Nederland, maar dit brengt ook gevaren met zich mee. Aan het idee ‘ik bouw pensioen op, dus mijn pensioen is vast wel goed geregeld’ kleeft een groot risico. Namelijk dat je op de pensioendatum aankomt en de pensioenuitkering tegenvalt, of zelfs ontoereikend is voor het rondkomen na het werkzame leven.

Weloverwogen keuze
Een recente ontwikkeling is de wens tot flexibiliteit in de arbeidsvoorwaarde voor medewerkers. Het verschuiven van het pensioenbudget naar een andere arbeidsvoorwaarde kan de voorkeur hebben van een medewerker. Het is echter belangrijk dat deze keuze weloverwogen wordt gemaakt en niet leidt tot teleurstellingen achteraf. Om deze teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk om gezamenlijk in kaart te brengen wat de medewerker kan en mag verwachten van de pensioenregeling die de werkgever aanbiedt.

Juiste verwachtingen
In algemene zin is het vertrouwen in de pensioenregeling niet onterecht. Men moet er vooral op letten de juiste verwachtingen te koppelen aan de pensioenregeling. Sprenkels & Verschuren adviseert werkgevers en ondernemingsraden in het vaststellen van de juiste verwachtingen bij de pensioenregeling. Samen stellen wij op basis van de behoeften van werkgever en werknemer vast of de verwachtingen ook aansluiten bij deze behoeften. Wij leggen deze langs alle opties en maken inzichtelijk wat het meest passend is.

Het begrijpelijk maken van de verschillende opties voor zowel werkgever als werknemer biedt de basis van de juiste verwachtingen. Zo biedt Sprenkels & Verschuren perspectief op een verwachtingsvol pensioen.

Marc Stougie
Actuaris en consultant bij Sprenkels & Verschuren

Delen via

Zoeken naar: