Kennisplatform voor noord holland
Esther Zijl
Ontwikkelingsbedrijf NHN Directeur

Waterstof: wat kun je er als ondernemer mee?

Waterstof is een veelbesproken onderwerp en speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Het is tegelijk ook nog een onontgonnen gebied waarin ondernemers nog zoekende zijn wat dit voor hun bedrijf kan betekenen. Waarvoor kan waterstof een goede toepassing zijn? Is het wel rendabel? En waar staan we nu eigenlijk in de ontwikkelingen in Noord-Holland Noord?

Een van de dilemma’s is de ontwikkeling van zowel vraag als aanbod: als je je wagenpark op waterstof wil laten rijden, moeten er wel voldoende tankmogelijkheden zijn. En andersom: zonder wagenpark op waterstof gaat een tankstation geen waterstof aanbieden. Ontwikkelingsbedrijf NHN werkt daarom samen met New Energy Coalition en het bedrijfsleven aan de productie van groene waterstof voor regionale tankstations. Waterstofproducent HYGRO produceert de groene waterstof met behulp van windenergie. Eén windmolen geeft genoeg waterstof voor vijftig tot tachtig vrachtwagens in de regio. Het eerste tankstation dat deze waterstof gaat leveren is AVIA Marees in Wieringerwerf, maar er zullen er snel meer volgen.

Naast de beschikbaarheid van waterstof twijfelen veel ondernemers ook over de aanschaf van waterstoftrucks vanwege de kosten. Voor deze ondernemers is er nu goed nieuws! Met AanZET (Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks) stelt de overheid 30 miljoen euro beschikbaar voor de aanschaf of lease van volledig emissieloze vrachtauto. De regeling wordt 4 april van kracht. Het Ontwikkelingsbedrijf helpt jou graag bij de aanvraag!

Kortom; hoewel er nog veel in de kinderschoenen staat gaan tegelijkertijd de ontwikkelingen rond waterstof wel heel hard. En dat biedt zeker veel kansen voor ondernemers. Want als je je nu al aansluit bij initiatieven en ontwikkelingen op het gebied van waterstof kun je een voorsprong opbouwen en meeprofiteren van de groeiende markt.

Een van de initiatieven waarmee we partijen bij elkaar brengen is het Waterstofplatform ‘WaterstofNHN’. Binnen dit platform vind je alle informatie over de waterstofprojecten in de regio. Neem daarom zeker eens een kijkje op de website: waterstofnhn.nl. Het platform brengt bedrijven, organisaties, kennisinstellingen en overheden fysiek en online samen. Door kennis uit te wisselen en verbanden te leggen tussen de juiste partijen zorgen we samen voor een snellere transitie naar een waterstofeconomie. Is je interesse gewekt? Kom dan ook naar het waterstofcongres op 20 april aanstaande in Den Helder. Via waterstofnhn.nl kun je je aanmelden!

Esther Zijl
06-1191 4660

Delen via

Zoeken naar: