Kennisplatform voor noord holland
Esther Zijl
Ontwikkelingsbedrijf NHN Directeur

Werkgever, u mag voortaan solliciteren bij potentiële werknemers

Hoewel ik voor een van de leukste organisaties in de regio werk, merken ook wij dat we steeds creatiever moeten worden om nieuwe collega’s te vinden. Niet zo gek, want de arbeidsmarkt verandert flink. ING Research wees onlangs op demografische verschuivingen, zoals vergrijzing en de transitie naar een duurzamere economie, als belangrijke factoren die de druk op de arbeidsmarkt verder zullen opvoeren. Jongeren binden zich liever niet meer voor lange tijd en willen graag zelfstandig als zzp’er aan de slag. En alsof dat nog niet ingewikkeld genoeg is, zullen ook steeds meer mensen mantelzorgtaken moeten vervullen. Want niet alleen in de technische sectoren is personeel schaars, ook in de zorg is dat het geval.

Dit onderstreept de noodzaak voor zowel bedrijven als beleidsmakers om proactief te reageren op deze veranderingen. Je hoeft het niet alleen te doen. Door samen te werken kunnen we deze uitdagingen het hoofd bieden. We zullen slimme oplossingen moeten vinden om onze medewerkers hun persoonlijke ontwikkeling, zorgtaken en werk te laten combineren. Wij als werkgevers zijn aan zet; aandacht, flexibiliteit en inventiviteit zijn de hoofdtaken van goed werkgeverschap.

Om deze uitdaging op te pakken werken het bedrijfsleven, onderwijs en publieke organisaties samen. Afgelopen zomer heeft deze samenwerking geleid tot de Human Capital Agenda van Noord-Holland Noord. Wij zetten ons als ONHN in om, samen met het RPAnhn, werkgevers en werknemers te motiveren om deze verandering samen op te pakken. Wil je hierbij betrokken zijn? Laat het weten, want dan betrekken we je bij het project dat jou het beste past.

Noord-Holland Noord is een fijne plek waar mensen, zowel praktisch als theoretisch opgeleide professionals, goed kunnen wonen en werken. Dat blijkt uit de Brede Welvaart Index waarin onze regio hoger scoort dan de rest van Nederland. Waar het aan ontbreekt, is kennis over welke mooie baankansen er liggen bij al die mooie bedrijven. Onbekend maakt onbemind. Daarom organiseren we samen met RPAnhn al jaren de ‘Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen’. Elk jaar in maart openen bedrijven in Noord-Holland Noord hun deuren voor werkzoekenden, geïnteresseerden en collega-ondernemers. In 2023 trok dit evenement meer dan 10.000 bezoekers naar 327 bedrijven. Ook in 2024 is deelname mogelijk. Bezoek www.kbbbd.nl, meld je aan en open ook jouw deuren!

Esther Zijl
Ezijl@nhn.nl

Delen via

Zoeken naar: