Kennisplatform voor noord holland
Raimond Takkenberg
Bedrijfsopvolging

‘Werknemersparticipatie: meer loon helpt maar even’

Een groot landelijk dagblad opende recent met deze kop, omdat bedrijven er nu – meer dan ooit – alles aan doen om hun werknemers te binden, te boeien en (extra) te belonen.

Dat merken wij in onze overnamepraktijk ook. Meerdere bedrijven hebben wij al mogen begeleiden om een gedegen werknemersparticipatieplan op te zetten: met als doel hun werknemers te stimuleren om aan boord te blijven. Want deze werknemers kunnen dan meeprofiteren van de toekomstige waardeontwikkeling van uw onderneming.

Mogelijkheden en aandachtspunten

Een slim werknemersparticipatieplan kan een uitkomst bieden om getalenteerde werknemers aan te trekken én te behouden. Maar welke mogelijkheden heeft u als werkgever, wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende beloningsvormen en welke aandachtspunten zijn er op fiscaal gebied?

Bereidheid tot financiering?

En: bent u ook bereid om deze participaties te financieren voor de betreffende werknemers? Omdat deze werknemers – normaal gesproken – onvoldoende middelen hebben om de aankoop zelfstandig te kunnen financieren?


Financiële nachtmerrie voorkomen

Wat vaak begint met een simpele vraag vanuit de werknemer of de HRM-afdeling kan soms uitmonden in (een veelal financiële) nachtmerrie wanneer uw plan niet goed in elkaar zit. Met alle mogelijke nare gevolgen van dien.

Vormen van werknemersparticipaties

Maar over welke vormen van werknemersparticipaties hebben we het nu? In de praktijk komen we het volgende tegen:

Aandelen en hieraan gerelateerde vormen, zoals

  • Aandelen en hieraan gerelateerde vormen, zoals
  • Certificaten van aandelen;
  • Opties en warrants;
  • Winstbewijzen

Aan loonkosten gerelateerde vormen, zoals:

  • Stock Appreciation Right (SAR);
  • Phantom Stock;
  • Bonusregeling.

Diverse belangrijke vraagstukken

Over iedere vorm kan ik wel een hele column vullen maar dat zou voor nu te ver gaan. Belangrijk is om te weten dat iedere vorm zowel juridische, financiële als fiscale vraagstukken oplevert en dat dus ook de waarderingsvraagstukken uitwerking behoeven.

Het meest geschikte plan

Het is dus goed om u te realiseren dat er veel verschillende mogelijkheden zijn op het gebied van werknemersparticipaties. Een participatieplan moet uiteraard passen bij uw onderneming. Het meest geschikte plan is dan ook voor iedere onderneming anders.

Weeg daarom alle mogelijkheden zorgvuldig en laat u daarin begeleiden door een professionele partij die meerdere vakdisciplines kan overzien. En realiseert u zich dat ook de fiscus over uw schouder meekijkt…

website: Overname Experts

Delen via

Zoeken naar: