Kennisplatform voor noord holland
Pauline Westendorp
platform 02025

Wordt wind op zee ons nieuwe riool?

Eind dit jaar is de aanbesteding voor het windpark Hollandse Kust west. In totaal zal dit park 1400 MW zijn. Stel: er komen windmolens van 10 Megawatt, dan zijn dat er 140. Worden het onze molens of van een buitenlands consortium? Investeren we als gemeenschap, net zoals we honderd jaar geleden ons riool aanlegden? Met een jaarlijkse rioolexploitatiebijdrage van zo’n 150 euro per huishouden?

Herhalen we deze systeemverandering nu met schone elektriciteit? Deels doen we dat al, we dragen maandelijks een opslag op onze energierekening af. Hiervan financieren we als gemeenschap het net, het nieuwe stopcontact op zee van 4 miljard euro.

De hernieuwbare elektriciteitsproductie laten we nu nog over aan marktpartijen, waarbij dus zekerheden die deze vaak buitenlandse ondernemers nodig hebben ook worden betaald door onze maandelijkse belastingen. Laten we dit zo? Of investeren we zelf?

Hoe dan? De tender eind 2021 beoordeelt op innovatie en systeemintegratie. Grijpen we die kans? Worden we als lokale organisaties en bewoners zelf mede-eigenaar én afnemer?

Gek plan

We rekenen voor het gemak even alleen voor de huishoudens: stel dat de molens die daarvoor nodig zijn een miljard euro kosten. Leggen wij zo’n 10% in? Banken en pensioenfondsen leggen middels leningen de rest op tafel. Is 100 miljoen euro veel? Het is eenmalig €120 per persoon. En nog eens €100 per jaar voor rente en aflossing. Is dit een gek plan? Hebben we dan nog een energierekening?

Dit lijkt op andere metropoolregio’s waar gezamenlijk succesvol geïnvesteerd wordt in energieopwek en energienetten, zoals Kopenhagen. Als we onze regio radicaal overzetten op schone energie kunnen we dat zelf, met eigen middelen en op eigen kracht.

Consortium

Gaan duizenden Amsterdamse windboeren en boerinnen – denk aan gemeentes, Tata Steel en andere bedrijven in de Haven, kantoren op Zuidas, sportclubs, vissers, huurders van corporaties, scholen, Verenigingen van Eigenaren – zich verenigen in een consortium met een ervaren ontwikkelaar? Gefinancierd door het ABP, het pensioenfonds van de ambtenaren die dan hun eigen spaargeld gebruiken voor hun eigen stroom? ABP investeerde al eerder in wind in Zeeland, Zweden en Duitsland. We investeren èn nemen de windenergie af. En het belangrijkste voordeel: we balanceren het net, want we weten precies wanneer onze molens draaien en we dus de was doen of het ijzer smeden. We koppelen de vraag aan het soms overvloedige windaanbod of in schaarsere tijden aan de in accu’s of waterstof opgeslagen energie. We gaan een mooie tijd tegemoet!

Pauline Westendorp is sociale ondernemer op Zuidas Amsterdam. Zij is mede-oprichter van platform 02025 en de common Oranje Energie.

Delen via

Zoeken naar: