Kennisplatform voor noord holland
Jeroen Veerman
VNO-NCW Noordwest-Holland Netwerken

Zoek elkaar op

Bij het uitkomen van deze column is de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen al lang en breed bekend en zijn de eerste gesprekken over de coalitievorming al begonnen. Natuurlijk mag het in deze weken even gaan over de lokale politiek. Over belangrijke en minder belangrijke lokale zaken, toch wel of niet die brug, rotonde of de aanleg van dat langgekoesterde fietspad.

Ik roep de nieuwe bewindslieden op om snel met elkaar aan de slag te gaan om de grote problemen op te pakken waar bewoners en ondernemers nu heel hard tegenaan lopen. De infrastructuur, voor zowel wegen, OV als ook energie, vraagt nu meer aandacht dan ooit. Daarnaast is de woningnood bijzonder hoog in veel gemeenten, lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen, huren in de vrije sector die de pan uitrijzen en torenhoge prijzen in woningverkoop. Tenslotte zijn de grote tekorten op de arbeidsmarkt een levensgroot probleem dat niet zo gemakkelijk lijkt op te lossen.

Kom in actie
Beste nieuwe wethouder of gemeenteraadslid, zorg ervoor dat je hierover met elkaar binnen de gemeente, maar vooral ook met elkaar in de regio, in gesprek gaat. Pak de problemen integraal én gezamenlijk aan. Zorg dat je op één lijn komt en communiceer die lijn naar de Provincie en het Rijk. Maar bovenal: kom nu in actie.

De tijd van alleen maar praten en onderzoeken is nu echt voorbij. Als we nu niet snel beginnen met het aanpakken van de levensgrote problemen, staan we straks voor een voldongen feit. Er is bijna geen bouwvakker of installateur te krijgen die de huizen bouwt, de stroom uit de muur is binnenkort niet meer vanzelfsprekend en er is geen betaalbaar huis meer te krijgen voor jongeren. Bovendien komt er druk op de baanzekerheid. Die lijkt nu zo gewoon, maar omdat bedrijven moeite hebben om nieuwe medewerkers aan te trekken, verliezen zij aan concurrentiekracht en worden ze zelfs in hun voortbestaan bedreigd.

Over grenzen heen
Ondanks de verwachte economische groei in de wereld en in de regio, dreigt dit veel minder rooskleurige scenario. De eerste tekenen dat dit scenario reëel kan worden zijn er al. Ondernemers en bewoners voelen dit elke dag aan den lijve. Wij, als ondernemers, snappen heel goed dat er geen toverstaf of toverspreuk is waarmee alle ellende wordt afgewend. Het minste dat we van de nieuwe bestuurders mogen verwachten is dat zij hun stinkende best doen om in actie te komen en dat zij daarbij over grenzen heen denken, letterlijk en figuurlijk.

Jeroen Veerman
Voorzitter VNO-NCW Noordwest-Holland

Delen via

Zoeken naar: