Kennisplatform voor noord holland
Mr. Ruchama Bwefar
WS Advocaten Arbeidsrecht | Ondernemingsrecht

ZZP-er of toch werknemer?

Nieuw is het niet, maar er helemaal aan gewend zijn we ook nog niet. Laat staan dat de regelgeving eenduidig is; het gebruikmaken van ZZP’ers in plaats van het aangaan van arbeidsovereenkomsten.

We kennen het op grote schaal inzetten van ZZP’ers vooral van bedrijven als Uber, Deliveroo, Helpling en andere bedrijven in de dienstverlening. Maar zij zijn natuurlijk niet de enige die de werknemerskosten door de inhuur van ZZP’ers zo laag mogelijk willen houden. Maar huurt u nu een ZZP’er in, of toch een verkapte werknemer?

Rechtspraak

In februari dit jaar bevestigde het Gerechtshof in Amsterdam de uitspraak van de rechtbank dat de bezorgers bij Deliveroo geen ZZP’ers zijn, maar werknemers. In september beval de Amsterdamse rechtbank dat Uber per direct zijn chauffeurs in dienst moet nemen en hen niet meer als ZZP’ers mag behandelen. Nu wordt er altijd naar de specifieke omstandigheden gekeken. Maar de overeenkomst in beide zaken is hier, kort gezegd, dat de bezorgers en de chauffeurs van deze twee bedrijven eigenlijk geen ruimte hadden om ondernemer te zijn en de bedrijven zich als werkgevers gedroegen.

Wat te doen

Is dit nu het einde van het inhuren van ZZP’ers en moeten ondernemers voortaan alleen nog gebruikmaken van mensen die een arbeidsovereenkomst met hen zijn aangegaan? Natuurlijk niet. Maar er zijn wel punten waar een ondernemer op kan letten als de afweging wordt gemaakt om met ZZP’ers of werknemers te gaan werken. Deze zijn altijd afhankelijk van het specifieke geval, maar in zijn algemeenheid kan ik de volgende overwegingen meegeven.

Hoeveel ruimte krijgen de mensen die u in wilt huren om:

  • Hun eigen tarief te bepalen?
  • Hun eigen werktijden te bepalen?
  • Anderen voor hen in te zetten als zij zelf verhinderd zijn?
  • Nee te zeggen tegen een opdracht?

Wat is het gevaar?

Als blijkt dat de door u ingehuurde ZZP’ers eigenlijk werknemers zijn, dan loopt u de kans om met terugwerkende kracht kosten te moeten voldoen en dit kan een flink bedrag zijn. Denkt u hierbij onder andere aan werknemersverzekeringen, vakantiegelden of zelfs een boete.

Hulp

Heeft u hier vragen over, of loopt u tegen andere vragen aan, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Mr. Ruchama Bwefar
WS Advocaten & Mediators

Delen via

Zoeken naar: