Kennisplatform voor noord holland

Communicatietraining door Chantal Vroom: ‘Presenteer jezelf met meer zelfvertrouwen’

Geplaatst op 7 april 2022
Communicatietraining door Chantal Vroom: ‘Presenteer jezelf met meer zelfvertrouwen’

Voor een groep staan en een presentatie geven, in een pitch van drie minuten je nieuwe product of dienst presenteren, tijdens een teamvergadering wél je mening geven… Heb jij al zweethanden gekregen bij het vooruitzicht? Chantal Vroom kan je door middel van communicatietraining helpen jezelf beter en met meer zelfvertrouwen te presenteren.

“Ik ben zelf heel verlegen en heb ook moeten leren mezelf te presenteren. Ik wil daarin graag iets voor een ander kunnen betekenen. Als ik iemand iets kan leren over zichzelf, wat ervoor zorgt dat diegene meer zelfvertrouwen krijgt, is mijn missie geslaagd.”

Chantal kwam achter haar trainerstalent na het co-trainen van vrijwilligers bij Unicef. “Ik had een handboek geschreven voor vrijwilligers over hoe zij bedrijven konden overtuigen iets voor Unicef te doen en werd gevraagd de training daarover mede te presenteren. Tijdens een rollenspel werd geoefend hoe je een cheque van een bedrijf in ontvangst neemt. Een jonge vrouw wilde dat ab-so-luut niet voor de hele groep doen. Nadat ik met haar gepraat had, deed ze het toch. Ik dacht: dit is powerful! Als dit al lukt, wat kan er dan nog meer?”

Interactief

Chantal heeft inmiddels veel ervaring en geeft zowel groepstrainingen als 1-op-1-sessies. “Ik ben niet van de standaardprogramma’s. Communicatie is zó veelomvattend: vaak is er een doel waar de persoon of groep naartoe wil werken. Daar zoomen we op in. Ik zorg ervoor dat we heel veel leren, maar dat vooral op een leuke, interactieve manier doen.”

Sinds de coronacrisis heeft ook het digitale trainen een grote vlucht genomen. “Ik verwacht dat dat wel een beetje blijft. Ik geef zelfs hybride trainingen: dan sta ik live voor een groep, maar zijn er ook digitaal mensen aanwezig. Bovendien heb ik ook klanten in Zwitserland, waar ik heb gewoond en het trainersvak heb geleerd. Ik wil die internationale connectie graag behouden.” Sinds vorig jaar woont Chantal in Hoorn. Ze hoopt, in navolging van het succes in Zwitserland, ook hier als trainer veel mensen te helpen.  

Visualiseren

“Ik vind het namelijk zo jammer als mensen hun hele leven blijven denken: ‘ik kan dat niet, dus ik doe het maar niet’. Ik dacht zelf dat ik niet kon tekenen. Een trainer opende mij de ogen: ik kan het wél. Nu gebruik ik tekeningen als visuele ondersteuning van mijn eigen trainingen. Dat werkt goed, omdat ons brein van imperfectie houdt: als we iets zien dat handgetekend is, vinden we dat leuk en onthouden we het beter.”

Verras jezelf

In Nederland is trainer een vrij beroep, in Zwitserland moet je eerst een certificaat behalen. “Tijdens de trainingen daarvoor heb ik nóg beter de vraag achter de vraag leren begrijpen: waar gaat het écht om? De kwaliteit van mijn trainingen is dan ook hoog. Maar: nog steeds laagdrempelig. Ik vraag deelnemers om gewoon nieuwsgierig te zijn en met een open mindset mee te doen. Wie weet verras je jezelf!” Een reactie die Chantal vaak terugkrijgt van deelnemers, is dan ook: ‘ik had nooit verwacht dat ik dit in me had!’ “Stel je voor hoeveel kansen en plezier je had gemist als je daar nooit achter was gekomen? We’re everything and more: je bent niet gelimiteerd, je kunt altijd nieuwe dingen leren.”

Of je nu graag 1-op-1 beter wil leren communiceren of presenteren, een start-up bent die in voorbereiding op een pitch een succesvolle presentatie wil neerzetten, een team professionals die elkaar beter wil leren begrijpen, of een bedrijf dat communicatietraining wil aanbieden aan werknemers: de trainingen van Chantal zijn maatwerk. “Met behulp van visualisaties en bijvoorbeeld rollenspellen maken we inzichtelijk wat er mogelijk is. Spannend? Feel the fear and do it anyway. Als je jezelf nadien met meer zelfvertrouwen en een flexibeler houding kunt presenteren, ben je blij dat je de stap gezet hebt!”Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: