Kennisplatform voor noord holland

Cortenstalen strijkmolen langs Molenkolk in Kolhorn

Geplaatst op 29 mei 2020

Een cortenstalen molentje is langs de Molenkolk in Kolhorn geplaatst. Hier heeft ooit één van de strijkmolens van Schagerkogge gestaan. De plaatsing van de molen maakt deel uit van het project Knooppunt Kolhorn van het regionaal samenwerkingsverband De Kop Werkt!.

Dorpen als Kolhorn, Oudesluis en Nieuwesluis waren ooit havenplaatsen aan de Zuiderzee. Nu zijn het pittoreske recreatieve zoetwaterhavenplaatsen. Die recreatieve en cultuurhistorische waarden van het netwerk en de havens zijn mooi te benutten. Dit gebeurt onder meer door het blootleggen en opwaarderen van een van de funderingen van de drie Schagerkogge Strijkmolens. De molens, gebouwd in 1738, pompten als gemaal water weg van de benedenkolk richting de toenmalige Zuiderzee. De eerste fundering bevindt zich naast autobedrijf Strijder aan de Molenkolk en de brug naar het Kolhornerbos. Deze is al eerder opgegraven en zichtbaar. Op deze locatie is de cortenstalen molen geplaatst. Daarbij komt nog een rustplaats voor recreanten.

De molen en de rustplaats

Bij het oude fundament van de molen is een uitsnede van een molen geplaatst om een deel van de geschiedenis van Kolhorn te laten zien. Het werk is 2,50 meter hoog en is vanaf het water en de wegkant zichtbaar. Op het veldje bij de molen wordt later nog een picknicktafel geplaatst en een informatiebord. Bezoekers kunnen straks het veldje betreden via een klaphekje.

Knooppunt Kolhorn

In Kolhorn hebben afgelopen jaren verschillende projecten gelopen om de (vaar)recreatie in het dorp een boost te geven. Zo zijn er bijvoorbeeld camperplaatsen aangelegd bij ’t Groentje, zijn de aanlegsteigers in de vaarroute van de Pishoek opgeknapt, is het Kolhornerbos voorzien van een nieuw pad en een natuurlijke speeltuin, en is de trailerhelling bij ’t Groentje opgeknapt. Deze werkzaamheden vielen allemaal onder het project van De Kop Werkt! Knooppunt Kolhorn. De molen is het laatste onderdeel dat is gerealiseerd. In het project is samengewerkt met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de historische vereniging Kolhorn.

De Kop Werkt!

Knooppunt Kolhorn is een project van De Kop Werkt!. Het regionaal stimuleringsprogramma van de vier kopgemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord-Holland. Wij werken samen aan een toekomstbestendige regio. Dat doen wij door continu kansen te benutten die de kracht van de regio versterken. Daarbij gaat het om de ontwikkeling van havens, agribusiness, energiesector, toerisme, bereikbaarheid en leefomgeving. Meer informatie vindt u op www.dekopwerkt.nl.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: