Kennisplatform voor noord holland

Sinus-Jevi Electric Heating: De energietransitie is een van de mooiste uitdagingen

Geplaatst op 20 april 2023
Sinus-Jevi Electric Heating: De energietransitie is een van de mooiste uitdagingen

De geschiedenis van Sinus Jevi Electric Heating gaat terug tot 1922 toen Sinus werd opgericht in Zeist als fabrikant van radio- en zendapparatuur. Later stapte ze over op zekeringen en inmiddels heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot grote speler op de internationale markt van elektrische verwarming. Algemeen Directeur Ton van Liempt vertelt samen met zijn managementteam over hun product, het bedrijf en de toekomst.

“Wij zijn gespecialiseerd in elektrische verwarming en maken klantspecifieke systemen voor de industrie”, vertelt Ton. “Als enige in Nederland maken we explosieveilige elektrische verwarming. Voor plekken, zoals olieplatforms, met beperkte ruimte waar olie en gassen vrij kunnen komen maken wij de systemen. Voorheen maakten we hier in Medemblik ieder onderdeel van die verwarmingssystemen. Na het faillissement in 2003 zijn we overgenomen door het Deense Jevi en sindsdien focussen we ons op verkoop, assemblage en enginering. Dat laatste onderdeel is het belangrijkste. Onze klanten komen binnen met een vraag en wij ontwerpen een compleet verwarmingssysteem op maat. Er is geen assortiment of prijslijst waar ze uit kunnen kiezen.”

De markt

Onze elektrische verwarmingssystemen verwarmen ruimtes maar ook gassen, water en oliën. Voor oliemaatschappijen bijvoorbeeld, hebben we een systeem ontworpen waarbij de dikke opgeboorde olie verwarmd wordt waardoor het verdunt en gebruikt kan worden voor verdere verwerking. Een ander voorbeeld is babyvoeding in poedervorm. Bij een melkpoederbedrijf uit Heereveen gebeurt het droogproces met hete lucht die komt van onze elektrische verwarming. In de tuinbouw leveren wij elektrische verwarmingssystemen die, wanneer de opgewekte energie van zonnepanelen of windmolens niet terug kunnen worden geleverd aan het net, wordt gebruikt om water op te warmen naar 90°C voor verschillende processen in de tuinbouw.

Samen met de klant

Jaap Jan Posma is logistiek manager en werkt al sinds 1988 bij Sinus Jevi. “Voorheen waren we trots op de productie, dat we een product van begin tot het eind in eigen beheer hadden geproduceerd. Nu zijn we trots op ons maatwerk. We hebben de knowhow voor verfijnde enginering en we assembleren met de producten die we inkopen bij bedrijven waar we nauw mee samenwerken. Engineering manager Richard Koopman vult aan: “Ik maak de vertaalslag tussen de wens van de klant en het eindproduct. De energietransitie is vandaag de dag een van de mooiste uitdagingen. In de tuinbouw zijn we druk bezig met zonne- en windenergie omzetten in warmwatersystemen en voor een andere klant maken we methaangas van een restproduct van riolering. Dit soort projecten doen we echt samen met de klant. We leren samen, maken fouten en zo worden we nog beter dan we al waren. Daar krijg ik – toepasselijk genoeg – een warm gevoel bij.”

Groei

“Dit jaar vieren we het jubileum van twintig jaar Sinus Jevi”, vertelt Ton. “Dat gaan we zeker vieren met het personeel. In de afgelopen twintig jaar zijn we heel gestaag gegroeid met een goede vaste club. Verloop hebben we hier bijna niet, alleen als personeelsleden met pensioen gaan.” Joost Veltkamp, manager Finance: “We hebben een open cultuur en een platte hiërarchie. Iedereen kan bij elkaar binnenlopen en wil elkaar helpen. Laatst waren een aantal collega’s van de werkplaats tegelijk ziek. Toen heb ik daar een paar dagen bijgesprongen. Op zo’n moment maakt het niet uit dat ik lid ben van het managementteam, ik help waar ik nodig ben. Iedereen hier is trots op het bedrijf en voelt zich medeverantwoordelijk.”

Toekomst

“De elektrificatie neemt steeds meer toe”, zegt Ton. “Systemen voor olie en gas blijven voorlopig bestaan, maar de vraag naar duurzame, elektrische oplossingen stijgt het snelst. Daar zijn we vol enthousiasme mee bezig, dat is de toekomst. We zijn druk bezig om personeel aan te trekken zodat we de vraag uit de markt aankunnen en ons mooie bedrijf kan groeien.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: