Kennisplatform voor noord holland

De Mercuur: ‘Ik verlies nooit een klant aan China’

Geplaatst op 2 december 2019
De Mercuur

In de compacte werkplaatsen van De Mercuur in Amsterdam Westpoort werken de mensen zij aan zij met robots bij de productie van driedimensionale metalen onderdelen voor onder meer luchtkoelingsinstallaties, rookgasafvoersystemen en prullenbakken. Die robots gaan volcontinu door. “Robotisering garandeert ons volop werk.”

Lagelonenlanden een gevaar? Arjan Klomp, directeur-eigenaar van De Mercuur in Amsterdam Westpoort, moet erom lachen. “Ik heb nog nooit een klant aan lagelonenlanden verloren. Integendeel. Mijn klanten verplaatsten hun productie juist van daar naar hier.” Als specialist in forceren, persen en 3D lasersnijden van metaal levert De Mercuur industriële halffabrikaten aan diverse grote en kleinere bedrijven in West-Europa. En dat niet alleen. Eventueel nemen ze ook de bestikkering en het inpakken voor hun rekening. Bijkomende wensen als poedercoating, verzinken, polijsten en transport worden uitbesteed, maar als dat gewenst wordt, wordt het wel voor opdrachtgevers geregeld. “We werken samen met allerlei gespecialiseerde toeleveranciers.” Kortom: De Mercuur biedt complete service.

Praktisch

Dat de maakindustrie in Europa bestaansrecht heeft, staat voor Klomp vast. “Eerlijk is eerlijk: dan moet je het proces wel maximaal robotiseren én de arbeidsfactor minimaliseren.” Laat dat nou precies zijn wat Klomp heeft gedaan sinds hij De Mercuur in 2003 overnam. “Na jaren internationaal gewerkt te hebben in Londen en de VS was ik toe aan iets praktisch. En in deze fabriek kan ik al mijn creativiteit in kwijt: verkoop, productontwikkeling, procesoptimalisering, ontwikkeling van machines…”

De eerste robot kwam er in 2006, inmiddels draaien er zes volcontinu – ’s nachts en in het weekend worden grotere series productie ingepland. “Overdag doen we juist dat werk waar we wel mensen voor nodig hebben.”

Engineering

Op basis van een tekening of een geschetst probleem maakt de engineering van De Mercuur een prototype dat de klant uitgebreid kan testen. Voldoet dat prototype, dan wordt het in productie genomen. “Engineering is een cruciaal onderdeel van het maakproces. Logisch ook. Ervaring, knowhow en creativiteit zijn essentiële ingrediënten voor een mooi product. Bovendien ontwikkelen wij ook zelf nieuwe machines. Wie succesvol wil blijven, moet niet stil gaan zitten.” Dat Klomp en zijn collega’s altijd met hun klanten meedenken over hoe het beter en slimmer kan, heeft geresulteerd in een gevarieerde en trouwe klantenkring. “Onze productenlijn lijkt misschien heel basic – ronde metalen platen die we persen of forceren tot een variabele driedimensionale vorm – er zijn heel veel mogelijke toepassingen. Combineer dat met goede kwaliteit, betrouwbare levertijd én een scherpe prijsstelling: zie daar je bestaansrecht.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: