Lokaler, bewuster en duurzamer. De reistrends die de afgelopen jaren vorm begonnen te krijgen, hebben door corona een boost gekregen. De nieuwe reiziger wil na lange tijd binnen en thuis, weer naar buiten. Veiligheid speelt wel een rol, dus de beweging is weg van de massa en lekker de natuur in. Nederland kiest massaal voor duurzame outdoor spots. Door een tijdje noodgedwongen pas op de plaats, lijken mensen zich bewuster van de impact die reizen heeft op de planeet. Ook is er een verschuiving te zien van internationaal naar lokaal, waarbij het risico van een plotselinge quarantaine op een verre locatie waarschijnlijk een rol speelt. We gaan weer op reis, maar we gaan het wel anders doen.
Herontdekking van de natuur
Hugo van Donselaar, CEO van unieke kampeerplekken aanbieder Campspace, over het nieuwe reizen: “Het is natuurlijk niet zo gek dat mensen op zoek gaan naar rust en ruimte. Als we door corona iets hebben ontdekt, dan is het wel de schoonheid van de natuur – juist ook in ons eigen land. Dat gevoel houden we vast bij het kiezen van een vakantielocatie. Kleinschalig, lokaal en groen zijn momenteel de grote winnaars en dat zien we terug in onze boekingen: Campspaces in Nederland zijn razend populair. Van een romantische kampeerstek voor twee tot een zomervakantielocatie voor het hele gezin en van gezellig met vrienden eropuit tot in alle rust solo genieten. Als je weg wilt van de massa en dol bent op de natuur, dan is Campspace the way to go.”
Reiziger op zoek naar vrijheid
Ook camperdeelplatform Goboony opereert in lijn met de nieuwe reistrends. CEO Mark de Vos: “Een camperreis biedt de ultieme vrijheid en dat is iets waar mensen na maanden van strenge maatregelen duidelijk naar snakken. We hebben nog nooit zoveel boekingen zien binnenkomen als na de meest recente versoepelingen van de corona-maatregelen. Wij verbinden lokale camper-eigenaren met reizigers, die vervolgens zelf hun outdoor ervaring vormgeven. Kiezen voor een deelcamper in plaats van een vliegreis, past ook binnen de duurzaamheidstrend en zelf rijden betekent vaak ook contact met lokale mensen en kleinschaligere locaties. Een dagje een stad bezoeken kan natuurlijk ook, met als groot voordeel dat toeristische plekken stukken rustiger zijn dan voorgaande jaren. Stap in en rij het avontuur tegemoet!”
Positieve effecten van duurzaam toerisme
De schone stranden en lege pleinen vanuit de hele wereld laten zien hoe groot de invloed van de coronacrisis op toerisme is geweest. De verre reizen werden ingeruild voor weekendjes weg in eigen land, de steden voor natuurrijke gebieden. Deze duurzamere manier van vakantie vieren heeft een positief effect gehad op het milieu, zo blijkt ook uit de cijfers van Campspace. Een kampeertrip is aanzienlijk duurzamer dan een verblijf in hotel of B&B, en met de huidige vermeden CO2-uitstoot van Campspace kunnen maar liefst 36 miljoen smartphones worden opgeladen. Vakanties in de natuur hebben daarnaast ook een positief effect op onze gezondheid: volgens Wageningen University & Research draagt de natuur onder meer bij aan het herstel van stress en de bevordering van persoonlijke ontwikkeling en zingeving.