Kennisplatform voor noord holland

De Onderhoudsfabriek: Focus op betere prestatie, niet alleen reparatie

Geplaatst op 5 augustus 2020
Onderhoudsfabriek

Preventief onderhoud aan installaties krijgt niet bij alle industriële bedrijven even hoge prioriteit. “Zonde, want onverwacht onderhoud is peperduur. Terwijl slim gepland, preventief onderhoud zorgt voor beter presterende installaties en voor minder stilstand. En zo dus geld oplevert.”

Dat het effectiever is om problemen vóór te zijn dan steeds brandjes te moeten blussen is zelfs voor een leek een absolute open deur. Waarom leidt preventief onderhoud er dan toch toe dat productieprocessen onverwacht en te lang stil komen te liggen? “Bij veel bedrijven zijn onderhoudsconcepten niet goed vertaald naar werkbare en complete instructies. Onderhoud wordt ook nog te veel gezien als repareren van wat stuk is of stuk kan gaan en niet als mogelijkheid om de prestaties van de machines naar een hoger plan te tillen. Dat productiestilstand geld kost, is overduidelijk. Dat slim preventief onderhoud uiteindelijk geld oplevert, vraagt wat meer rekenwerk”, vertelt Maarten Wilmink.

Focus op urgentie

Samen met Marco van den Broek werkt hij met De Onderhoudsfabriek bij middelgrote en grote chemische, farmaceutische, energie- en voedselbedrijven en de staalindustrie in heel Nederland. “Ons doel is om installaties zo efficiënt mogelijk te laten werken, om zo de continuïteit van het productieproces optimaal te ondersteunen, de prestaties van de installatie te verbeteren én productiestilstand te voorkomen.” Daarvoor hebben ze geen standaard abc’tje op de plank liggen. “We analyseren bijvoorbeeld grote storingen om herhaling te voorkomen, verbeteren bestaande onderhoudsplannen of richten onderhoudsprocessen opnieuw in. Kortom, alles om installaties efficiënter en effectiever te onderhouden. Daarbij geven we altijd aan welke positieve gevolgen dat heeft en hoe urgent een oplossing is. Dat maakt het meetbaar én inzichtelijk.”

Kritieke processen

Voor een papierfabriek beoordeelde De Onderhoudsfabriek de doelmatigheid van het bestaande onderhoudsplan. “Na een uitgebreide analyse van het productie- en onderhoudsproces hebben we een gestructureerd en praktisch onderhoudsplan geïmplementeerd. Echt ál het nodige staat erin: van smeerolie tot looproute en werkinstructie. Met extra aandacht voor de meest kritieke onderdelen van de installatie. Resultaat: minder stilstand en meer opbrengst van de machines. Win-win, dus.”

Maatwerk-check

De Onderhoudsfabriek schakelt voor de implementatie van zo’n op maat gemaakt onderhoudsconcept soms externe specialisten in, of doet het werving- en selectieproces van maintenance managers. Ook op het vlak van documenteren zien ze nog volop kansen voor de industrie. “We kunnen ervoor zorgen dat de in het bedrijf aanwezige kennis niet verloren gaat door die knowhow goed vast te leggen. Duidelijke documentatie én een heldere instructie geeft individuele monteurs – en daarmee de hele organisatie – een enorme kennisboost.” Razendslim onderhoud vraagt namelijk ook om een andere mindset. “Onderhoudsmonteurs moeten niet sleutelen aan een installatie vanuit het idee dat ze iets gaan repareren, maar vanuit het idee dat ze de machine beter laten werken. Dat lijkt een nuance, maar is een fundamenteel verschil.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: