Kennisplatform voor noord holland

Delft Fringe Festival 2022 is dit jaar belangrijker dan ooit

Geplaatst op 25 maart 2022
Delft Fringe Festival 2022 is dit jaar belangrijker dan ooit

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media onderkende het al in de uitzending van Jinek van 24 februari 2022. Tijdens een interview zei ze: “Jonge makers hebben de afgelopen twee jaar geen carrière en ervaring kunnen opbouwen. Er is een gebrek aan vlieguren. Daar ligt voor de overheid echt wel een taak voor herstel, bloei en vernieuwing.”

Van donderdag 2 juni t/m 12 juni spelen 45 jonge nieuwe makers op het Delft Fringe Festival. Elf dagenlang trakteren zij het publiek op ruim 350 optredens. Van circus tot muziek en van dans tot familietheater. Laat je verrassen, ontroeren en vermaken. Ontdek een nieuwe generatie van veelbelovende talenten met een tomeloze energie, grote passie en vol innovatieve ideeën. De makers spelen op 26 bijzondere locaties verspreid door Delft. De stad is hun podium. 

De nieuwe generatie makers

De jonge makers van nu, groeien de komende jaren uit tot de artiesten waar de theaters voor volstromen en de media voor in de pen klimt. De afgelopen twee jaar waren hun kansen om te spelen en een carrière op te bouwen dramatisch beperkt. Er dreigt zelfs een nieuwe generatie aan makers compleet verloren te gaan. Delft Fringe Festival biedt jonge makers al meer dan tien jaar een plek om te spelen en ervaring op te doen. De functie van het festival als springplank naar het culturele speelveld is nu opnieuw belangrijker dan ooit. 

Techniek, wetenschap en gender

Delft Fringe Festival toont werk van makers uit binnen- en buitenland die relevante verhalen te vertellen hebben. Verhalen die niet zelden een fascinerend beeld schetsen van de wereld van vandaag. Thema’s die dit jaar opvallend vaak terugkomen in de voorstellingen zijn technologie en wetenschap. Want waar de abstractie van technologische ontwikkelingen ophoudt, gaat kunst verder. En als wetenschap overvloeit naar de kunsten, ontstaan er wonderlijke nieuwe inzichten. Maar ook het thema genderidentiteit is deze festivaleditie een veelgebruikte bron van inspiratie. 

Met elkaar uit de bubbel breken

Dompel je tijdens het Delft Fringe Festival onder in genres die je al kent of stap uit je comfortzone en bezoek een voorstelling waar je anders nooit voor zou kiezen. In deze tijd waarin we online actualiteiten en opinies lezen, on demand televisie kijken en de mensen die ons inspireren volgen via social media, leven we vaak bewust én onbewust in een bubbel van gelijkgestemden. Delft Fringe Festival creëert nieuwe en onverwachte ontmoetingen, zet je aan het denken en daagt je uit om je kijk op de wereld te verbreden.

Een belevenis op bijzondere locaties

Het festival is niet alleen een cultureel uitje, maar echt een complete belevenis. Als bezoeker krijg je toegang tot locaties waar je normaal geen toegang tot hebt. Zoals de raadzaal in het stadhuis, de oude sigarenfabriek in de binnenstad en het RoboHouse van de TU Delft. En heb je weleens geluisterd naar een muzikaal optreden in Museum Prinsenhof Delft, gelachen om een cabaretier op een woonboot of gekeken naar danseressen tussen het aardewerk van Royal Delft? De makers gebruiken de locatie in hun voorstelling en tonen Delft op een nieuwe manier. 

Over Delft Fringe Festival

In de afgelopen 10 jaar is Delft Fringe Festival uitgegroeid tot één van de belangrijkste theaterfestivals voor jonge makers. Het festival biedt hen een plaats om op te treden en feedback te krijgen, van zowel publiek als professionals. Maar ook biedt het festival extra begeleiding in de artistieke carrière van de talenten. Grote kans dat je de makers van nu, volgend jaar weer tegenkomt. Maar dan in het theater of in de media! Jij kunt dan zeggen: Ik was erbij, toen deze artiest voor het eerst optrad”.

Foto: Sjoerd Derine

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: