Kennisplatform voor noord holland

Aannemersbedrijf Dick de Boer: Altijd op zoek naar harmonie

Geplaatst op 8 april 2022
Altijd op zoek naar harmonie

Panden restaureren, en dan liefst high-end. Of een compleet nieuwe oogkliniek neerzetten in nauwe samenwerking met de architect. Dan weet je dat je te maken hebt met een vakman. Maar dan wel eentje die van alle markten thuis is. “Wij willen echt doorpakken tot het maximaal haalbare: een restauratie tot in de kleinste details, nieuwbouw met de beste materialen.”

Ooit solo begonnen – in 1984 om precies te zijn – maar in die bijna veertig jaar heeft Dick de Boer een team van vijftien mensen om zich heen verzameld en is Sam Hoogland – al 25 jaar collega – recent officieel zijn compagnon geworden. Aannemersbedrijf Dick de Boer uit Hoorn voert grote en kleine bouwprojecten uit, en de variatie daarbinnen is groot. Niet alleen houden De Boer en Hoogland zich bezig met de restauratie van monumentale panden in heel Noord-Holland, maar bijvoorbeeld ook met de realisatie van nieuwbouwwoningen middenin de historische binnenstad van Hoorn, de transformatie van leegstaande kantoren tot vrijwel energieneutrale gebouwen en de complete bouw van het Oogcentrum in Heerhugowaard. “Dat laatste project was qua omvang een van de grootste projecten die we hebben gebouwd. En we waren er echt van a tot z bij betrokken. Samen met onze vaste partners hebben we de bouw van het hele project uitgevoerd – absoluut een geweldig werk”,  zegt De Boer. Dat vond ook de architect, EGM architecten uit Dordrecht. “Die zei dat hij zelden meemaakte dat zo’n omvangrijk project zo soepel verliep.”

Open is voorwaarde

Kwestie van goede afspraken maken, stelt De Boer. “Zeker bij een groot project, maar eigenlijk altijd, is het van belang dat alle betrokkenen steeds het eindresultaat vooropstellen.” Door uit te gaan van het gedeelde belang – een perfect eindresultaat – verloopt het bouwproces namelijk veel harmonieuzer dan wanneer de ene partij vooral bezig is met het budget, de ander met constructieve details en de volgende met het ontwerp, legt De Boer uit. “Openheid is een absolute voorwaarde als je met meerdere partijen samenwerkt. Leg gewoon al je kaarten op tafel, dan komen we allemaal het snelst waar we wezen willen. Alleen door transparant en open te zijn weet je precies wat je aan elkaar hebt en kun je optimaal profiteren van elkaars kracht. Als aannemer pakken wij het liefst de regie, dan zijn we het best in staat om onze opdrachtgever te ontzorgen.” Niet voor niets werkt De Boer al veertig jaar samen met diverse vaste partners.

Historisch Hoorn

Bij een huidige opdracht om een aantal nieuwbouwwoningen te realiseren, waarvan één midden in het historische centrum van Hoorn, ondervindt De Boer aan den lijve hoe belangrijk transparantie is. “De omwonenden waren enorm bezorgd dat de onderkeldering van het nieuwbouwproject schade zou veroorzaken aan de bestaande panden in de buurt. Dus zijn we steeds open over het bouwproces en informeren we de buurtbewoners over alle werkzaamheden. Hebben ze klachten of vragen? Dan kunnen ze die direct bij ons melden en doen we er wat aan. En dat werkt. Tot nu toe verloopt ook dit project in harmonie met de buurt, met de opdrachtgever en de architect, met de archeologen en met iedereen die er verder bij betrokken is. Wij hebben geen dubbele agenda – wij geloven gewoon in de kracht van teamwork.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: