Kennisplatform voor noord holland

dnata kondigt investering van ruim €200 miljoen in Amsterdam aan

Geplaatst op 2 februari 2022
dnata kondigt investering van ruim €200 miljoen in Amsterdam aan

Dnata, een van ’s werelds meest toonaangevende luchtvaart dienstverleningsbedrijven, heeft een belangrijke investering van ruim €200 miljoen aangekondigd voor een deels geautomatiseerde vrachtafhandelingslocatie – dnata Cargo City Amsterdam – op Amsterdam Airport Schiphol (AMS).

Als een van de grootste en meest geavanceerde faciliteiten in zijn soort, zal dnata Cargo City Amsterdam de vrachtafhandelingscapaciteit in Nederland significant vergroten en nieuwe banen bij dnata  realiseren. Ook zorgt het bedrijf ervoor dat klanten hun operationele activiteiten aanzienlijk uit kunnen breiden, daarmee stimuleert dnata onder andere de lokale economie.

Efficiëntie en veiligheid
De nieuwe faciliteit op Schiphol Zuidoost omvat 61.000 m2, een uitbreiding t.o.v. de huidige locatie met 19.000 m2 en kan meer dan 850.000 ton vracht per jaar verwerken. dnata Cargo City Amsterdam voldoet aan de hoogste industrienormen voor een efficiënte en veilige afhandeling van alle soorten vracht, inclusief bederfelijke waren, farmaceutische producten, gevaarlijke goederen, post, levende dieren, vliegtuigmotoren en voertuigen. Het is de bedoeling dat de faciliteit in 2024 operationeel wordt.

dnata Cargo City Amsterdam wordt ontwikkeld door Schiphol Commercial Real Estate en wordt uitgerust met de nieuwste technologieën door Lödige Industries. Het project is Schiphol Real Estate’s grootste commerciële vastgoedontwikkeling op Schiphol en verwerft een BREEAM excellent certificatie voor duurzaamheid en het milieuvriendelijke ontwerp van de faciliteit.

Nieuwste technologieën
De aankondiging van vandaag bevestigt dnata’s onvoorwaardelijke toewijding aan het leveren van veiligheid en diensten van wereldklasse met de nieuwste technologieën onder alle marktomstandigheden. In de afgelopen jaren, heeft dnata doorlopend strategische investeringen gedaan in alle operationele activiteiten van het bedrijf om het diensten aanbod nog verder te uit te breiden. Hiertoe behoort onder andere de opening van nieuwe, state-of-the-art cargo faciliteiten in Manchester (VK), Karachi en Lahore (Pakistan), evenals additionele cargo capaciteit en infrastructuur in Brussel (België), Sydney (Australië) en Toronto (Canada). Daarnaast opent dnata in maart van dit jaar de tweede fase van het dnata City East project op London Heathrow (VK).

Momenteel biedt dnata in Amsterdam passagiers-, grond- en vrachtafhandeling aan 29 luchtvaartmaatschappijen. Het klantgeoriënteerde team van dnata in Nederland bestaat uit 1.000 luchtvaartprofessionals die jaarlijks meer dan 1.5 miljoen passagiers assisteren, ervoor zorgen dat alle operationele zaken rondom zo’n 8.000 vluchten soepel verlopen en ongeveer 580.000 ton vracht afhandelen.

Game changer

David Barker, dnata’s Divisional Senior Vice President, Airport Operations: “We zijn enorm verheugd om deze lange termijn-investering in onze vrachtoperatie aan te kondigen. dnata Cargo City Amsterdam wordt een ware “game changer” in de regionale vrachtindustrie en levert significante commerciële voordelen voor onze partners, hun klanten en de lokale economie.”

“Onze nieuwe cargo faciliteit maakt het voor ons mogelijk om in de snelgroeiende vraag naar onze efficiënte en betrouwbare services te voorzien en de meest optimale oplossingen te leveren aan onze klanten. Daarnaast helpt het ons bij het doorlopend en consistent realiseren van onze twee kernbeloftes – kwaliteit en veiligheid. We bedanken Schiphol Airport’s teams voor hun ondersteuning en kijken ernaar uit om onze succesvolle samenwerking voort te zetten en Amsterdam zijn vooraanstaande positie als cargo hub te versterken.”

“We blijven investeren in infrastructuur, apparatuur en geavanceerde technologieën met een duidelijke focus op duurzaamheid om ons aanbod verder te verbeteren en onze ecologische voetafdruk in ons wereldwijde netwerk te compenseren.”

Jan Willem Weissink, Managing Director, Schiphol Commercial: “Amsterdam Airport Schiphol is Europa’s meest verbonden luchthaven, met het hoogste aantal directe bestemmingen. De vrachtoperatie is van cruciaal belang voor ons netwerk, dit werd meer dan ooit bewezen tijdens de Covid-19 pandemie. Samen met dnata en onze andere partners, werkt Schiphol doorlopend aan een enorm succesvolle, efficiënte en duurzame vrachtoperatie. We zijn verheugd dat de constructie van dnata Cargo City Amsterdam nu van start gaat voor een van onze belangrijkste partners op het gebied van vrachtafhandeling op Amsterdam Airport Schiphol.”

dnata Cargo City Amsterdam wordt uitgerust met twee vol automatische opslagsystemen (ASRS), die gebruik maken van de nieuwste technologie van Lödige voor de tijdelijke opslag van luchtvracht zendingen met behulp van twaalf automatische stapelkranen. In totaal kunnen er tot 2.500 pallets opgeslagen worden in deze systemen. Daarnaast worden opgebouwde unit load devices (ULD) tijdelijk opgeslagen in een separaat systeem, bediend door vier elevating transport vehicles (ETV).

dnata zal verder gebruik maken van zeven intelligente automated guided vehicles (AGV) voor flexibel geleid transport in de vrachtterminal. Deze AGV’s – een recente productinnovatie van Lödige Industries – worden in de nieuwe faciliteit voor de allereerste keer op grote schaal ingezet. Nog een speciale functie is de implementatie van smart gates, die automatisch het volume en gewicht van alle binnenkomende vrachtzendingen registreert met behulp van een 3D scan. Dankzij deze innovatie wordt het afhandelingsproces enorm versneld en de kwaliteit van de service verbetert.

Volledige integratie
Alle elementen worden volledig geïntegreerd in het alomvattende, hoogwaardige magazijnmanagementsysteem dat dnata assisteert om de operatie en dienstverlening op Schiphol verder te verbeteren. Het hoge niveau van automatisering bespaart dnata niet alleen ruimte en tijd, maar verhoogt ook de kwaliteit van het proces en de veiligheid van de medewerk(st)ers.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: