Kennisplatform voor noord holland

DSM: Samenwerken voor duurzaamheid

Geplaatst op 22 januari 2019
DSM: Samenwerken voor duurzaamheid

Duurzaamheid. Als bedrijf kun je er tegenwoordig niet meer omheen. De vraag is niet langer óf je er iets mee moet doen, maar hóe je dit doet. Een voorloper in duurzaam ondernemen is de Nederlandse multinational DSM. Samen met partners zet DSM  zich wereldwijd in voor een duurzamere toekomst. “Wie echt verschil wil maken, zal moeten samenwerken”, aldus Marketing Director Arthur Simonetti van DSM.

Koninklijke DSM is een wereldwijd bedrijf dat vanuit wetenschappelijke basis actief is op het gebied van gezondheid, voeding en duurzaam leven. DSM levert innovatieve bedrijfsoplossingen op het vlak van voeding voor mens en dier, persoonlijke verzorging en aromaproducten, medische apparatuur, groene producten en toepassingen, en nieuwe mobiliteit en connectiviteit.

Het bedrijf kiest bewust voor een voortrekkersrol op het gebied van duurzaam ondernemen. DSM brengt op veel verschillende vlakken producten op de markt die consumenten helpen duurzamer en gezonder te leven. Zo  ontwikkelt het bedrijf bijvoorbeeld vitamine supplementen en andere gezonde voedingsingrediënten , duurzame energie technologieen voor zonnepanelen en biobrandstoffen en hernieuwbare grondstoffen voor verf.  

DSM werkt niet alleen aan een duurzamere samenleving. Voor meer impact combineert DSM haar kennis met die van andere bedrijven. Zo ontwikkelt het bedrijf oplossingen die bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Daarnaast is DSM partner van de Big Improvement Day, die op 15 januari 2019 plaatsvindt. Daar wil DSM zijn netwerk uitbreiden en het duurzaam denken in Nederland verspreiden. DSM streeft zo breed mogelijk naar een groenere en gezondere wereld door zich te richten op drie pijlers: Voeding & Gezondheid; Klimaat en Energie;  Resources en Circulariteit. Een breed scala aan initiatieven en samenwerkingen draagt bij aan het creëren van een duurzame leefomgeving.

Milieu
De mens gaat lang niet altijd goed om met de wereld waarin we leven. Zo wordt de oceaan uitgeput door overbevissing en raakt het ecosysteem uit balans. Vis bevat echter voedingsstoffen die de mens nodig heeft. DSM sloeg de handen ineen met Evonik om een alternatieve bron van de Omega-3 vetzuren EPA en DHA te ontwikkelen. Onder de naam Veramaris produceren zij deze vetzuren vanuit zee-algen. Dankzij deze duurzame innovatie wordt de kloof tussen de vraag naar deze voedingsstoffen gedicht en zetten zij een stap tegen overbevissing.

Een ander voorbeeld van het negatieve effect dat de mens heeft op het milieu is het gebruik van stortplaatsen en verbranden van afval, dat nog op grote schaal gebeurt. Zo wordt mondiaal bijvoorbeeld 95% van het gebruikte tapijt verbrand of gestort. Om vervuiling zoveel mogelijk tegen te gaan richt DSM zich op circulair design: volledig recyclebare producten om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Een van de samenwerkingen om dit te bewerkstelligen is die met Auping. Er is een matras ontwikkeld dat volledig recyclebaar is en gemaakt is van gezonde materialen. De stap naar volledig circulair design moet nog worden gemaakt: productieprocessen en businessmodellen moeten worden aangepast.

Gezondheid
Ook op het gebied van gezondheid is er nog veel te winnen. In het overgrote deel van de producten die wij consumeren is suiker verwerkt. Teveel suiker is slecht voor het lichaam, dat kan gezonder. DSM combineerde hun technologie met die van Cargill, een agro-industrieelbedrijf, en ontwikkelde een gezonde en duurzaam geproduceerde zoetstof die suiker vervangt. . Voedselproducenten wordt zo een duurzame   suikervervanger zonder calorieën geboden, maar dan zonder de bittere nasmaak van bijvoorbeeld de steviaplant.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: