Kennisplatform voor noord holland

Duurzaam vakantiepark Park Heerehof in Schoorl viert eenjarig bestaan

Geplaatst op 24 augustus 2023
Duurzaam vakantiepark Park Heerehof in Schoorl viert eenjarig bestaan

Park Heerehof, een duurzaam ontwikkeld kleinschalig recreatiepark gelegen aan de rand van het Schoorlse Duingebied, is verheugd om bijna één jaar exploitatie te vieren.

In het afgelopen jaar heeft Park Heerehof reeds vele gasten mogen ontvangen en zich ingespannen om een duurzaamheidsvisie te integreren in alle aspecten van het park. Het park denkt hiermee niet alleen uniek te zijn in de regio maar zelfs in heel Nederland.

‘Sinds de opening van Park Heerehof zien we dat steeds meer gasten speciaal op zoek zijn naar een duurzame vakantie. We werken er dan ook hard aan om de ecologische voetafdruk van een verblijf op ons park zo klein mogelijk te houden en te blijven innoveren met vooruitstrevende initiatieven op het gebied van duurzaamheid,’ aldus Theo de Vries, mede-eigenaar van Park Heerehof.

Vanaf de bouw van de Duinlodges op het park is er al goed nagedacht over duurzaamheid. Er is geen gebruik gemaakt van betonbouw maar van houtskelet bouw met natuurlijke isolatiematerialen, FSC hout en natuurlijke materialen voor de afbouw.

Park Heerehof werkt zonder gasaansluiting en is voorzien van een centraal bio fuel systeem voor het verwarmen van de Duinlodges op het park. Dit systeem is milieuvriendelijk en maakt gebruik van gecertificeerde samengeperste houtpellets, die een duurzaam alternatief vormen voor fossiele brandstoffen. ‘Veel van onze gasten zijn erg geïnteresseerd in de manier waarop onze Duinlodges verwarmd worden en nemen graag een kijkje bij deze bijzondere installatie. Ze raken hierdoor geïnspireerd om ook thuis duurzame aanpassingen te gaan maken.’

Op diverse Duinlodges zijn zonnepanelen geïnstalleerd om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Door gebruik te maken van LED-verlichting in alle Duinlodges wordt het energieverbruik geminimaliseerd.

‘We zijn vorig jaar gestart met enkele zonnepanelen op de daken van de Duinlodges. Het doel is om het vakantiepark eind 2024 volledig op zonne-energie en het bio fuel systeem te laten draaien en daarmee zelfvoorzienend te worden in de energievoorziening’, zegt Theo de Vries.

Op het terrein heeft Park Heerehof 3 laadpalen en 2 oplaadpunten voor elektrische auto’s geplaatst. Door deze laadinfrastructuur beschikbaar te stellen, moedigt het park gasten aan om elektrische voertuigen te gebruiken en de overstap naar emissievrij transport te maken. ‘Veel Nederlanders gaan op vakantie met hun elektrische auto maar we zien ook dat steeds meer Duitse gasten hier een weg in vinden. We sluiten niet uit dat we op termijn alle Duinlodges van laadpalen gaan voorzien.’

Andere duurzame initiatieven die Park Heerehof gedurende haar eerste jaar heeft uitgebreid zijn het afvalbeheerprogramma, waarbij recycling en afvalreductie centraal staan. Ook hecht Park Heerehof veel waarde aan het behoud van de lokale natuurlijke omgeving. Educatieve programma’s van Staatsbosbeheer en wandelen en fietsen in de natuur wordt actief gepromoot.

Park Heerehof is vastbesloten om voortdurend te blijven innoveren, de duurzaamheidsinspanningen te blijven verbeteren en dit vast te leggen in een certificering. ‘We zijn enthousiast over de wijze waarop al deze inspanningen hebben geleid tot dit mooie park terwijl er niets is ingeboet aan de vakantiebeleving,’ zegt Theo de Vries. ‘We geloven dat het van cruciaal belang is om verantwoordelijkheid te nemen voor ons milieu en willen een positieve impact maken op duurzamer vakantievieren in deze regio. Door dit te doen hopen we ook onze gasten te inspireren om tijdens het verblijf op het park hieraan bij te dragen. Samen streven naar een duurzame toekomst, waarin natuurbehoud en recreatie hand in hand gaan.’

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: