Kennisplatform voor noord holland

Duurzame drukkerij Koopmans verdient met afval

Geplaatst op 30 maart 2020

Letterlijk van alle markten thuis. Want of je nou de auto’s van je zaak wilt voorzien van mooie belettering, folders wilt laten drukken of displays nodig hebt: bij Drukkerij Koopmans in Zwanenburg beschikken ze over de machines én de menskracht om je wens razendsnel om te zetten in iets visueels en tastbaars. “En ook nog zo duurzaam mogelijk.”

Winkels, bedrijven en supermarkten in heel Nederland en België laten hun drukwerk doen bij de drukkerij in Zwanenburg. “Alles voeren wij zelf in huis uit. We beschikken over verschillende drukpersen en gespecialiseerde machines om vrijwel elke vraag op het gebied van drukwerk te kunnen oplossen. Alles in rap tempo; dat is ons handelsmerk. Onze klanten willen vrijwel zonder uitzondering morgen geleverd krijgen wat ze vandaag bestellen. Sinds een maand hebben we een nieuwe fullcolour printer in huis die in 13,5 seconden een vel van 1,60 meter bij 3,20 meter kan printen”, vertelt Frank Koopmans, die samen met zijn broer Ed aan het roer staat van het door hun vader in 1965 gestarte bedrijf.

Ruim veertig medewerkers werken er bij Drukkerij Koopmans. Bij elkaar een schat aan ervaring, waar met name de klanten van de drukkerij ook van profiteren. “Of het nou om posters en flyers gaat, om de signing in een winkel of om het aankleden van een schap met een mooi en opvallend display. Wij denken altijd mee met onze klant en hebben de kennis én de techniek daarvoor in huis.”

Recyclebaar
De drukkers in Zwanenburg werken zoveel mogelijk met papier met FSC-keurmerk, recyclebaar kunststof en met bio-inkt. “Bovendien hebben we groene stroom en is onze nieuwste drukpers volledig CO2-neutraal geproduceerd. En we kijken heel goed naar recyclingkansen voor ons productieafval”, vertelt Koopmans. Ook proberen ze toepassingen van plastic te vervangen voor kartonnen toepassingen. “Dat afval veel meer waarde kan hebben als je bij de aanschaf al let op het milieu, was echt een eyeopener. Je wordt daardoor vanzelf kritischer bij de keuze van de producten waar je mee werkt. Bovendien zijn onze klanten zelf ook vaak druk bezig met duurzaamheid en het terugdringen van hun CO2-voetafdruk. Niet meer dan logisch dat wij als toeleverancier daar ook grote stappen in zetten.”

Samenwerking met Meerlanden
Voor de recycling van het afval werkt Drukkerij Koopmans samen met recycling- en afvalinzamelingsbedrijf Meerlanden. “We scheiden onze papieren afvalstroom in karton, wit papier en bont papier voor Meerlanden. Op die manier heeft het papierafval meer waarde dan wanneer je niet zou scheiden.” En daar kunnen ze bij Meerlanden ook weer verder mee. Sowieso denkt het recycling- en afvalinzamelingsbedrijf heel actief mee met al zijn klanten. Bijvoorbeeld om te zien waar nog kansen liggen om het afvalproces verder te optimaliseren zodat de uiteindelijke waarde van de afvalstromen kan worden vergroot. “En ze adviseren zelfs over hoe we afval kunnen reduceren en voorkomen – wat je van een afvalbedrijf misschien niet direct zou verwachten. Hoe beter wij scheiden en hoe minder afval wij produceren, hoe meer dat het milieu, ons én hun oplevert. Echt win-win dus”, zegt Koopmans.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: