Kennisplatform voor noord holland

Duurzame energie ondernemers Hoorn80 slaat over naar hele regio West-Friesland

Geplaatst op 27 augustus 2020

“Een klapper,” noemt ECWF-directeur Gerard Fit het feit dat in één keer een aantal grote energiebesparingsprojecten in West-Friesland kunnen worden gerealiseerd. “Wat begon op Hoorn80 slaat nu over op de andere terreinen in West-Friesland. De positieve energie van de ondernemers op de bedrijventerreinen dringt steeds meer de hele regio binnen. En dat is in deze tijd goed nieuws.”

Meerdere West-Friese bedrijven kunnen, dankzij deze maand toegekende SDE-subsidies, zonnepanelen plaatsen en zo grote hoeveelheden groene stroom gaan opwekken. Hoorn80 Energiepositief, samen met het door de Westfriese Bedrijvengroep geïnitieerde WBGroen, maakt bij realisatie in één klap een substantiële sprong met de ambitie om regionale bedrijven meer energie te laten opwekken dan ze verbruiken: “Als de West-Friese  bedrijven doorzetten, stomen we op naar 5-6 miljoen kWh groene stroom die we zelf opwekken. Los van wie er nog aanhaken bij onze collectieve inkoopactie.”

Om investeringen in zonnepanelen voor ondernemers rendabel te maken, stelt de overheid SDE-subsidie voor ‘hernieuwbare energie’ beschikbaar. “Dit jaar ligt er 5 miljard op de plank”, vertelt Gerard Fit: “De aanvraagprocedure is pittig. Met onze ervaring kunnen wij de ondernemers gelukkig alles uit handen nemen. Toch blijft het ook voor ons altijd spannend of de aanvragen worden gehonoreerd: “Het zit ingewikkeld in elkaar. Dat in één keer deze collectieve aanvraag is geaccepteerd, hebben we bescheiden gevierd. De weg naar heel West-Friesland energiepositief blijft lang.”

Alle bedrijven kunnen meeprofiteren

ECWF, Hoorn Energiepositief en WBGroen gaan zich nu inspannen nog meer voordeel voor de deelnemers te realiseren via collectieve inkoop van de zonnepanelen. “Sowieso gaan de bedrijven besparen op hun energiekosten. Het voordeel wordt nog groter als ze ook meedoen aan onze komende collectieve inkoopronde van zonnepanelen. Dat scheelt aanmerkelijk op de investering. Overigens zijn alle West-Friesland bedrijven welkom zich bij deze inkoopronde aan te sluiten. “We hebben met minimaal 2.500 zonnepanelen voor dit project al een ijzersterke uitgangspositie voor onderhandelingen met partijen uit de regio.”

OVER ECWF:

ECWF is opgericht door het georganiseerde bedrijfsleven en voert duurzaamheidsprojecten uit voor ondernemers. Het project Hoorn80 Energiepositief breidde zich al snel uit naar WBGroen die zich richt op alle bedrijventerreinen in de regio. En omdat het voor ondernemers met zonnestroominstallaties financieel onaantrekkelijk is energie terug te leveren aan het energiebedrijf, wordt de volgende stap de oprichting van een ‘onderling’ handelsplatform dat voor de deelnemers de energie inkoopt tegen de laagste prijs en overtollige zonnestroom ‘onderling’ verhandelt en/of doorverkoopt tegen de hoogste prijs op de dagmarkt. Dus lagere kosten en hogere opbrengsten!

ECWF en WBGroen hebben de ambitie dat West-Friese bedrijven meer energie gaan opwekken dan ze gezamenlijk verbruiken. Steeds meer bedrijven sluiten zich aan bij dit initiatief van het georganiseerde bedrijfsleven.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: