Kennisplatform voor noord holland

EBS: Eureka! Wie heeft het beste idee?

Geplaatst op 2 augustus 2022
EBS: Eureka! Wie heeft het beste idee?

Soms zit de grootste vooruitgang in een klein hoekje. Door een kleine aanpassing aan een machine is die ineens veel zuiniger, of een wijziging in het productieproces zorgt voor een optimalere workflow. Ook bij duurzaamheid en circulariteit gaat het om zulke kleine stappen. “Op die manier creatief denken is goed te leren. Zitten er nog uitvinders in de zaal?”

Verder kijken dan je eigen businessmodel, out-of-the-box en creatief denken over oplossingen waar we als regio, als ondernemers en/of als maatschappij verder mee komen. Voor Kevin Loomans van European Business Supply (EBS) is het zijn tweede natuur. “Dat vraagt wel een flinke dosis nieuwsgierigheid, dat je meer wilt weten dan strikt noodzakelijk is voor jouw product of dienst. Doordat ik bij onze klanten altijd doorvraag naar hun processen, naar hun klanten en naar wat hen opvalt, weet ik ook welke kwesties een beetje op dood spoor zitten.” Neem afval. Bij EBS doen ze daar niet meer aan: afval bestaat niet, circulair is de norm. “Doordat wij daar al jaren zo mee bezig zijn, hebben we best wat expertise opgebouwd op dat vlak en vooral ook een netwerk. En met name dat laatste kan natuurlijk ook andere bedrijven tot nut zijn.”

Dak wordt vijver

Bij EBS hoorden ze van afnemers van hun EPDM-dakbedekking dat die ‘niets meer konden’ met de dakbedekking die ze vervingen. “Hergebruiken op daken kan niet door verkleuringen of beschadigingen. Het grootste deel van de afgedankte dakbedekking was nog prima, want waterdicht. Dat was ons Eureka-moment: onder water zie je verkleuringen niet en een vijverbodem moet ook waterdicht zijn. Honderden vierkante meters ‘afval’ zijn nu dus geen afval meer.”

Ideeën gezocht

Recycling en hergebruik zijn topprioriteit bij EBS als het om afval gaat. Ze hanteren daarvoor de ladder van Lansink. “Wij richten ons zoveel mogelijk op de bovenste tredes van de ladder: afval voorkomen is ons ideaal, afval hergebruiken het beste alternatief en recycling als het echt niet anders kan. Lager gaan we niet”, legt Loomans uit. Maar om je afvalstromen op die manier te beheersen en te modelleren – daar heb je ook andere partijen voor nodig. Recycling is in Nederland heel goed georganiseerd en niets nieuws. Maar voor hergebruik en zeker ook voor preventie gaat het om meer dan processen die je moet zien te organiseren, ideeën bedenken is hier cruciaal. “Vandaar deze rechtstreekse oproep: welke ondernemer ziet in zijn eigen bedrijf of bij zijn klanten of leveranciers mogelijkheden om samen te werken als het om hergebruik van materialen gaat? Van welke doodlopende routes maken we weer doorgaande wegen? Want alle kleine beetjes helpen en alleen samen kunnen we grote stappen zetten.”

Delen via

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: