Kennisplatform voor noord holland

Eerste groene paal geslagen van het nieuwe, duurzame pand van WARP Systems

Geplaatst op 10 november 2023
Eerste groene paal geslagen van het nieuwe, duurzame pand van WARP Systems

In bijzijn van wethouder Antoinette Ingwersen werd in Nieuwveen de eerste groene paal geslagen van het nieuwe pand van WARP Systems. Het bijzondere aan dit pand is dat het (samen met de andere panden op het terrein) als eerste gebruikt maakt van RioThermie. Hierbij wordt energie gewonnen uit een afvalwaterzuiveringsinstallatie. En er is meer.

RioThermie

Het pand van WARP Systems ligt op bedrijventerrein Schoterhoek II. Naast dit terrein ligt de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Het RioThermie-systeem haalt energie uit gezuiverd rioolwater. De warmte die hierbij ontstaat kan rechtstreeks aan de bedrijven geleverd worden of worden opgeslagen in een warmte koude opslag. Doormiddel van een warmtepomp in elk bedrijfspand wordt de warmte of koeling verdeeld. In plaats dat de bedrijven alleen warmte uit het systeem onttrekken, kunnen ze het ook voeden met zelf opgewekte warmte van bijvoorbeeld zonnepanelen. De overblijvende warmte kan worden verdeeld over de gebouwen en in de toekomst mogelijk ook extern voor een naastgelegen wijk.

BENG

De term BENG staat voor ‘Bijna Energieneutrale Gebouwen’. Het is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat nieuwe gebouwen nóg energiezuiniger worden en stelt daarvoor een aantal bouweisen. Deze eisen gaan over het beperken van energieverbruik, zoveel mogelijk energie uit hernieuwbare bronnen gebruiken en hoe (eventuele) overige gedeelte fossiele energiebronnen worden ingezet.

WARP Systems

In het pand van WARP Systems wordt uiteraard ook gebruik gemaakt van hun eigen toekomstbestendige vloerverwarmingssysteem. Zij maken namelijk een veelzijdig systeem om iedere ruimte te verwarmen en te koelen. De systemen zijn de nieuwe generatie vloerverwarming met de kenmerken: Dun, Licht, en Snel. Door het aan te sluiten op een warmtepomp kan het elke ruimte op lage temperatuur verwarmen. . Dit bespaart veel energie en kosten. Doordat het systeem ook aangesloten wordt op de RioThermie, is dit een enorm duurzame vorm van verwarmen en koelen.

Wethouder Antoinette Ingwersen: “Het pand van WARP Systems is een van de laatste dat op bedrijventerrein Schoterhoek II wordt gebouwd. Vandaag hebben we gezamenlijk de eerste groene paal geslagen en daarmee is het begin van de laatste fase ingegaan. Vanuit gemeente Nieuwkoop wilden we een aardgasvrij bedrijventerrein. Als warmtesysteem is gekozen voor het gebruik van restwarmte vanuit de afvalwater zuivering. We zijn er ontzettend trots op dat wij als eersten op deze schaal gebruikmaken van dit duurzame systeem. Zo komen we steeds een stap dichter bij een aardgasvrije toekomst.”

Marco Dekker van De Vries en Verburg Bouw: “Er komen steeds meer en betere duurzame oplossingen bij en het is fantastisch om daarmee te mogen werken. Voor het nieuwe pand van WARP Systems werkt iedereen samen om zo efficiënt en duurzaam mogelijk te bouwen. We kijken uit naar het hele proces en het uiteindelijke eindresultaat.”

Joop Voogt, directeur van WARP Systems: “Onze producten zijn innovatief en bieden een energiezuinige oplossing voor verwarming en koeling. We groeien snel, zijn continu in ontwikkeling en proberen daarbij zo duurzaam mogelijk te zijn. Met ons nieuwe pand kunnen we de benodigde capaciteit aan en maken we een mooie verduurzamingsslag waarmee we tevens toekomstgericht de groei kunnen doorzetten.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: