Kennisplatform voor noord holland

Eerste praktijkverklaringen in Noord-Holland Noord!

Geplaatst op 7 december 2020
Djaylon Lut tekent zijn praktijkverklaring

Deze maand zijn de eerste praktijkverklaringen in Noord-Holland Noord uitgereikt, bij sociale onderneming ICT vanaf Morgen in Alkmaar. Bij ICT vanaf Morgen leren jongeren zonder startkwalificatie in de praktijk om de praktijkverklaring Medewerker ICT-support te behalen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met RPAnhn (Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid) en het Horizon College.

Sinds dit jaar kunnen werkenden en werkzoekenden zonder startkwalificatie via praktijkleren toch gewaardeerd worden met een bewijs dat zij bepaalde werkprocessen beheersen: de praktijkverklaring. Het is geschikt voor een brede groep werkenden én werkzoekenden voor wie een mbo-diploma of -certificaat (nog) niet haalbaar is. De werkende of werkzoekende doorloopt een periode van begeleid werken en leren op de werkplek bij een erkend leerbedrijf. Hij leert werkprocessen die onderdeel zijn van de mbo-kwalificatiestructuur, wordt aangemeld bij een mbo-instelling, leert bij een bedrijf en hoeft niet naar school. Als een kandidaat de werkzaamheden beheerst, ontvangt hij de praktijkverklaring van de werkgever.

Laurens Overtoom, jobcoach en bestuurder bij ICT vanaf Morgen: “Bij ICT vanaf Morgen zijn we gestart met vijf kandidaten. Na een intensieve intake-procedure, met als doel om te zien of de kandidaten voldoende niveau hebben, zijn ze gestart. Inmiddels zijn de eerste twee kandidaten geslaagd en de drie anderen gaan binnen vier maanden hun opleiding afronden. Vier van de kandidaten beschikten eigenlijk over een minimale vooropleiding. Maar alle benodigde kennis en vaardigheden maken zij zich hier in de praktijk eigen, met ondersteuning van onze interne opleiders. Tijdens hun opleiding wordt een ontwikkelingsplan opgesteld om verdere toekomstplannen te maken. Dat geeft ze perspectief en vertrouwen. Doelstelling is om 2021 in totaal zo’n tien jongeren te op te leiden voor een praktijkverklaring.”

ICT vanaf Morgen is onderwijspartner

“Binnen ICT vanaf Morgen is in overleg met het Horizon College een lesprogramma ontwikkeld en worden de gevraagde vaardigheden eigen gemaakt binnen het bedrijf” , vervolgt Overtoom. “Als alle onderdelen van het programma zijn behaald, ontvangt de jongere de praktijkverklaring Allround medewerker ICT-support (niveau 2) dat ook bij DUO wordt geregistreerd. Positief gevolg is dat ICT vanaf Morgen zo kan bijdragen aan de ontwikkeling van jongeren en hen serieuze kansen biedt op de arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt waar overigens nog steeds naarstig gezocht wordt naar ICT’ers.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: