Kennisplatform voor noord holland

Equip haalt €2 miljoen op om financieel welzijn voor werkend Nederland

Geplaatst op 16 mei 2023
Equip haalt €2 miljoen op om financieel welzijn voor werkend Nederland

Equip maakt vandaag bekend €2 miljoen te hebben opgehaald in een pre-seed investeringsronde, geleid door XO Ventures en met participatie van Antler en twaalf angels met een achtergrond in de technologie en financiële sector. Equip werkt samen met werkgevers om de nummer één bron van stress, financiële onzekerheid, bij werknemers weg te nemen. Het platform biedt werknemers inzicht in hun complete financiële situatie, persoonlijk advies van experts en educatie over financiën. Met de opgehaalde financiering staat Equip in de startblokken om ondersteuning van werknemers in hun financieel welzijn de norm te maken in Europa.

Het realiseren van financiële zekerheid, voor nu en later, is de afgelopen jaren een steeds grotere uitdaging geworden. Dit komt onder meer door de toename van complexiteit, keuzemogelijkheden en eigen verantwoordelijkheid op het gebied van financiën, de inflatie en krapte op de woningmarkt. Recent onderzoek van Deloitte in samenwerking met Nibud en Universiteit Leiden toont aan dat 60% van de Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar of zelfs ongezond zijn, met name personen jonger dan 34 jaar. 

Financiële zorgen bij werknemers hebben een grote negatieve impact op werkgever

Waar financiële onzekerheid wordt aangewezen als grootste bron van stress en daarmee een grote impact heeft op individuen, heeft het ook forse weerslag op het bedrijfsleven. Deze vorm van stress maakt dat werknemers twee tot drie keer zo vaak geneigd zijn van baan te wisselen, wat een uitdaging met zich meebrengt voor werkgevers in de huidige krappe arbeidsmarkt. Daarnaast leidt financiële stress per werknemer tot een wekelijks verlies van drie uur aan productiviteit en een hoger ziekteverzuim. In totaal zijn de verborgen kosten van financiële stress ten minste €5.000 per medewerker per jaar.

Om zowel werkgever als werknemer een passende oplossing te bieden ontwikkelde Equip, opgericht door Toon Peek (ex-J.P. Morgan), Jan Klinkhamer (ex-J.P. Morgan) en Jan Cees van Senden (ex-McKinsey), het eerste all-in-one platform in Nederland om het financieel welzijn onder werknemers te bevorderen. Equip wordt door de werkgever betaald in abonnementsvorm en kosteloos aangeboden aan werknemers, waarbij dataveiligheid en privacy worden gegarandeerd. De €2 miljoen financiering die is opgehaald bij XO Ventures, met participatie van Antler en diverse angels met een achtergrond in de technologie en financiële sector, waaronder bij Adyen, ABN AMRO, Secfi, Silverflow, en Van Lanschot Kempen, zal worden ingezet om het platform door te ontwikkelen. Het doel is om binnen vijf jaar uit te groeien tot het leidende platform voor het verbeteren van het financiële welzijn van werknemers in Europa.

82% van werknemers wil hulp van werkgever voor financiën

Voor werkenden is de werkgever door het bieden van salaris, additionele beloningen en professionele ontwikkeling, de primaire bron voor financiële stabiliteit. 82% van de werknemers geeft aan verdere ondersteuning te willen ontvangen van hun werkgever in het verkrijgen van meer financiële zekerheid. Alhoewel er door de hoge inflatie meer begrip is ontstaan bij HR-professionals en het management voor financiële onzekerheid, zo blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, zijn de bestaande oplossingen ontoereikend. Bedrijven die hun werknemers financiële hulp bieden in de vorm van financieel planners en -coaches zijn er nauwelijks in Nederland. Daarbij ontbreekt het op bestaande platformen en applicaties aan gebruiksvriendelijkheid en een holistische benadering. 

Een holistisch beeld van financiën, persoonlijk advies & educatie

Equip’s platform geeft werknemers toegang tot een uitgebreide set aan tools om inzicht te krijgen in hun complete financiële situatie en toekomst. De algoritmes van Equip berekenen waar de werknemer aandacht aan moet besteden en vormen de basis voor voorgestelde acties om de situatie te verbeteren en de toekomstige doelen te behalen. Bij elke stap en bij elke overweging neemt Equip de gebruiker bij de hand in begrijpelijke taal en door middel van simpele digitale tools, inclusief uitleg over de ‘waarom’ en ‘hoe’. Daarnaast kunnen werknemers via Equip zo vaak als dat nodig is de ondersteuning inschakelen van gecertificeerde en onafhankelijke financieel planners en -coaches en krijgen zij toegang tot workshops, artikelen en video’s met educatie over financiën. Gegevens en interacties van werknemers worden niet gedeeld met hun werkgever en derde partijen om anonimiteit van het gebruik te waarborgen.

“Het bevorderen van financieel welzijn is voor werkgevers de volgende stap naar meer tevreden, productieve en loyale werknemers. In het huidige economische klimaat is deze support inmiddels geen “nice-to-have” meer, maar een “need-to-have”, aldus Toon Peek, co-founder van Equip. “Onze missie is simpel: we willen dat elke werknemer zich zeker voelt over zijn of haar financiën, ongeacht inkomen of vermogen. Naast een directe positieve uitwerking op de bottom-line van de werkgever, streven we met Equip naar een bredere positieve maatschappelijke impact”.

Sinds de lancering van het platform in september 2022 is Equip goed ontvangen op de Nederlandse markt. Inmiddels wordt de oplossing ingezet door tal van bedrijven, zoals War Child, Ticketswap en Rituals, waarbij het gebruik van het Equip platform vele malen hoger ligt dan andere welzijns-benefits en de gebruikerstevredenheid gemiddeld een 9 scoort. 

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: