Kennisplatform voor noord holland

Experts provincie helpen gemeenten sneller bouwen

Geplaatst op 21 december 2020
Experts provincie helpen gemeenten sneller bouwen

De provincie Noord-Holland zet sinds twee jaar zo’n negentig experts in die gemeenten helpen bij het versnellen van de woningbouw. Met deze zogenoemde flexibele schil kunnen 31.000 woningen in de provincie vlotter gebouwd worden.

Inmiddels maken twaalf gemeenten gebruik van de beschikbaar gestelde capaciteit: Alkmaar, Amstelveen, Beverwijk, Den Helder Haarlemmermeer, Hoorn, Medemblik, Ouder-Amstel, Schagen, Texel, Uitgeest en Zaanstad.

Mede dankzij de experts wordt bijvoorbeeld het project Kanaalzone in Alkmaar sneller ontwikkeld en staat door de extra inzet de Kogerveldwijk in Zaanstad aan de vooravond van een transformatie, met in totaal 2500 nieuwe woningen en een vernieuwing van de infrastructuur en de openbare ruimte. Voor dit project zijn extra inhuurkrachten beschikbaar dankzij cofinanciering van de flexibele schil.

Meer expertise

Tot 2040 worden er in Noord-Holland ongeveer 230.000 woningen gebouwd. Deze moeten betaalbaar, duurzaam, klimaatadaptief en goed en snel bereikbaar zijn. Daarbij wordt ingezet op (nieuw-)bouw binnen al bebouwd gebied. Gemeenten hebben voor deze grote opgave niet altijd voldoende kennis en capaciteit in huis, met het risico dat geplande woningbouwprojecten vertragen.

Tijdelijk extra hulp bij bijvoorbeeld gebiedsontwikkeling, onderzoek en vergunningprocedures staat gemeenten bij om projecten te kunnen versnellen. Daarom worden de komende periode extra voorstellen uitgewerkt om inzet van de experts via de flexibele schil nog effectiever te maken. In het zuiden van de provincie gebeurt dit in samenwerking met de Metropoolregio Amsterdam en Flevoland.

Helpende hand

Gedeputeerde Cees Loggen (Wonen): “Ik ben blij dat de inzet van kennis en ervaring waar dat nodig is bijdraagt aan de versnelling van bouwprojecten in de provincie. De grote hoeveelheid bouwplannen brengt bij gemeenten uitdagingen met zich mee waar soms een helpende hand geboden is. Die reiken wij hen graag aan.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: