Kennisplatform voor noord holland

Extra speelreeks Lunchtheatervoorstelling Volim te (Ik hou van jou) van de Nederlands Kosovaars Vera Morina en regisseur Abdel Daoudi

Geplaatst op 2 maart 2022
Extra speelreeks Lunchtheatervoorstelling Volim te (Ik hou van jou) van de Nederlands Kosovaars Vera Morina en regisseur Abdel Daoudi

Eind januari ging de Lunchtheatervoorstelling Volim te (Ik hou van jou) in première in Theater Bellevue. Bezoekers waren geraakt door deze voorstelling over identiteit, familie tegen de achtergrond van de oorlog in voormalig Joegoslavië. Van 16 tot en met 27 maart is de voorstelling opnieuw te zien, voor een groter publiek dan in januari mogelijk was. In de historische Paloni zaal, de thuisbasis voor het Bellevue Lunchtheater.

Volim te (Ik hou van jou) is de debuutvoorstelling van de Nederlands-Kosovaarse schrijver Vera Morina (winnaar Young Artist Award). In een mix van sciencefiction en psychologisch drama poogt zij, samen met regisseur Abdel Daoudi en acteurs Vanja Rukavina en Gonca Karasu, grote thema’s als oorlog en rouw behapbaar te maken. 

Over Volim te

Op een regenachtige nacht in Amsterdam besluit de zwangere Ena alles wat haar herinnert aan haar Bosnische verleden in een vuilniszak te stoppen. Het moet hier stoppen. Dan ziet zij een bebloede man in haar woonkamer die ze 27 jaar geleden voor het laatst zag. Hij wil haar vertellen waar hij is geweest.

Volim te is een magisch-realistische voorstelling over identiteit, familie en een kosmische Apocalyps, tegen de achtergrond van de oorlog in voormalig Joegoslavië. 

Bellevue Podcast 

Bij de eerste lezing van Volim te werden de tranen al weggepinkt. In deze aflevering van de Bellevue Podcast Voor het Applaus gaan we met Vera Morina dieper in op de bron van die emoties. Ze vertelt over haar schrijverschap, biculturaliteit en hoe de oorlogen in voormalig Joegoslavië gevolgen had voor haar familie in Nederland en haarzelf. 

Bellevue Lunchtheater

Het Bellevue Lunchtheater vormt al 45 jaar de wieg voor bijzondere verbintenissen tussen toneelschrijvers en regisseurs, van opvallend talent tot ervaren rot. Vijf dagen in de week kun je om 12:30 uur naar een voorstelling op maat gemaakt voor dit tijdstip en de historische Paloni zaal, met iedere maand een nieuw programma. Het roemruchte theatercafé de Smoeshaan maakt de lunchpauze compleet met een fijne lunchkaart. 

Meer over de makers

Vera Morina schrijft toneel, scenario’s en poëzie. In 2019 studeerde ze af aan de opleiding Writing for Performance aan de HKU. Sinds haar afstuderen schrijft ze o.a. voor Frascati Producties, Likeminds en Toneelgroep Oostpool. Ze nam deel aan het schrijftraject Slow Writing Lab V bij het Nederlands Letterenfonds en ontving de Young Artist Award, een Amsterdamse prijs ter ondersteuning van jonge talentvolle kunstenaars bij de start van hun professionele carrière. Thema’s die veelvuldig terugkomen in haar werk zijn afkomst, identiteit, seksualiteit en familie.

Abdel Daoudi is geboren en getogen in Den Haag. In 2012 studeerde hij af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Vanaf 2021 maakt hij voor vier jaar deel uit van de groep nieuwe makers van de Toneelschuur Producties in Haarlem, waar hij onlangs Antigone regisseerde.  Hij schreef en regisseerde bij Ten Producties de jeugdvoorstelling No Joke. Vanaf seizoen 2022/2023 vervolgt hij zijn carrière bij zowel Toneelschuur Producties als bij Oostpool, waar hij de Nederlandse bewerking van Geschiedenis van Geweld regisseert van de Franse sterauteur Édouard Louis. De afgelopen seizoenen werkte hij als regieassistent bij Het Nationale Theater o.a. mee aan de theatermarathon The Nation van Eric de Vroedt.

Vanja Rukavina is in 1989 geboren te Sarajevo, voormalig Joegoslavië. In 1992 ontvluchtte hij met zijn ouders zijn geboorteland vanwege de burgeroorlog en kwam in Nederland terecht, waar hij verder opgroeide. In 2011 studeerde Vanja af aan de Acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht, waarna hij in verschillende voorstellingen speelde van Internationaal Theater Amsterdam en Het Nationale Toneel. Ook speelde hij in verschillende films en series (Van Gods Los, Overspel) en was zijn eigen werk te zien in binnen- en buitenland (BOKKO the ultimate fusion, LANGUAGE).

Gonca Karasu is in 1984 geboren in Istanbul en op 8-jarige leeftijd met haar moeder naar Nederland verhuisd. Ze is afgestudeerd als actrice aan de Toneelschool Arnhem in 2012 en heeft haar Master graad Acting for Screen behaald aan de prestigieuze Royal Central School of Speech and Drama in Londen in 2014. Ze speelde o.a. bij Toneelschuur Producties, Toneelsgroep Oostpool, de Toneelmakerij (o.a. de bejubelde klassenvoorstelling Nadia) en Theater Rast. Gonca speelde in televisie series als Celblok H en Flikken Maastricht en speelde zowel in het Engels als in het Turks in meerdere (korte)films.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: