Kennisplatform voor noord holland

Falcon Engineers: engineering in optima forma

Geplaatst op 4 mei 2020

Van de kleinste intelligente scharnieren tot en met de grootste sloopkraan ter wereld die een gebouw van 90 meter hoogte kan ‘afknabbelen’: Falcon Engineers uit Hoorn ontwerpt het. “Die scharnieren zijn ongeveer 10 bij 3 centimeter, en de schaar van die grote kraan is wel 5000 kilo zwaar, om het dan nog maar niet over de massa van de volledige kraan te hebben”, voegt eigenaar Jan de Vries van het ingenieursbureau meteen feitelijk toe.

Falcon Engineers bestaat 29 jaar en heeft in bijna drie decennia een behoorlijke naam weten te vestigen in en buiten de regio. “We hebben een groot netwerk opgebouwd. Onze klanten weten dat wij hun ideeën technisch vertalen in een werkbaar concept, een gedegen ontwerp en uiteindelijk een praktische werktekening. Het is puur engineering dat wij doen, maar wel in de grootste zin van het woord. Met potlood zetten we de eerste lijnen op papier, maar op de computer maken we in een 3D-omgeving de eerste modellen, vervolgens ontwerpen we de complete installatie of machine.”

Veiligheid en kwaliteit

Wat gevraagd wordt varieert enorm: van landbouwmachines tot automatiseringslijnen voor de automobielindustrie, het twaalfkoppige team neemt graag specialistisch werk aan. “De leukste trajecten zijn die waarbij de klant met een innovatief idee aankomt. Het adviseren, ontwerpen, berekenen en tekenen zorgt ervoor dat we van A tot Z betrokken zijn, soms tot en met de bouw en installatie aan toe. Ook het begeleiden van het proces en advisering over materialengebruik doen we graag. Alles uiteraard conform de normen: het moet veilig zijn. Als alles gemodelleerd en berekend is, zorgen wij voor werktekeningen waarmee onze klant zijn installatie kan laten bouwen.” Falcon gaat altijd voor kwaliteit. “Dat staat bovenaan, de klant moet blij zijn met het eindresultaat. Die tevredenheid resulteert in mond tot mond reclame, waardoor wij er weer nieuwe klanten bij krijgen.”

De kennis en ervaring van het Noord-Hollandse bedrijf zorgt ervoor dat het meedenken met de klant resulteert in daadkrachtig advies. “Het kan gebeuren dat een klant een standaard staalkwaliteit wil hebben, maar wij toch adviseren voor hogesterkte staal te gaan.” Eén klant die dit advies meekreeg was zo enthousiast over het eindresultaat dat hij De Vries verheugd opbelde. “Hij zei: dit moet je filmen, het is fantastisch wat deze installatie kan!”

Sloopmachines, windbestendige trappentoren en verstevigde dijken

“Voor Rusch BV uit Medemblik werken we alle innovatieve ideeën en concepten uit tot daadwerkelijke machines. Zo ook de grootste sloopkraan ter wereld, dat was een project om trots op te zijn. Hoge afgekeurde gebouwen met dynamiet slopen is onvoorspelbaar. Men wil zo’n gebouw liever gefundeerd met een sloopkraan laten ‘afknabbelen’. De uitdaging om een enorme sloopkraan te ontwerpen hebben wij uiteraard meteen aangenomen.”

Een ander project voor Rusch BV was een mobiele trappentoren van 55 meter hoog die zelf kan rijden, met aan de zijkanten twee bouwliften en aan de voorkant een telescopische loopbrug die alle bewegingen van een drijvend platform volgt. “Wij houden van een technische uitdaging en dit was er één. Deze trappentorens worden gebruikt als boorplatforms in de haven komen voor onderhoud. In de eerste week doorstond de toren een windsnelheid van 143 km/uur op de locatie in Noorwegen. Dit vergt natuurlijk enorm veel rekenwerk.”

In ons eigen Nederland is het verstevigen van de dijken een issue. “Een relatie van ons, JLD Contracting, houdt zich hiermee bezig. Recentelijk hebben wij tools voor hem mogen ontwerpen: gereedschappen die de benodigde versteviging kunnen aanbrengen.”

De Vries vertelt er enthousiast over: wat hem betreft werkt Falcon aan nog veel meer van deze prestigeprojecten mee.  “Onze ambitie voor de komende jaren is om meer internationale bekendheid te krijgen en meer in het buitenland te opereren. Kom maar op met die mooie, innovatieve ideeën!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: