Kennisplatform voor noord holland

Fiscale Voordelen van het Huren van een Zakelijke Auto

Geplaatst op 16 juni 2023

Als ondernemer kan het bezit van een zakelijke auto een aanzienlijke financiële last met zich meebrengen. Een zakelijke auto huren biedt verschillende fiscale voordelen die de lasten kunnen verlichten. In dit artikel bespreken we de belangrijkste fiscale voordelen die gepaard gaan met het huren van een zakelijke auto. Wanneer je deze voordelen begrijpt, kun je een beslissing nemen over het wagenpark van je bedrijf. Ook handig om even verder te lezen als startend ondernemer.

Aftrekbaarheid van de huurkosten

Met een huurauto heb je de mogelijkheid om de huurkosten volledig als bedrijfskosten af te trekken. In tegenstelling tot het kopen van een auto, waarbij de kosten in de loop van de tijd worden afgeschreven, kun je de huurkosten direct in het jaar van de betaling aftrekken. Dit betekent dat je je belastbare winst kunt verlagen, wat resulteert in een lager belastingtarief en dus in fiscale besparingen.

Flexibiliteit en liquiditeit

Het huren van een zakelijke auto biedt ook flexibiliteit en liquiditeit voor je bedrijf.Je hoeft geen aanzienlijk bedrag te investeren in de aanschaf van een auto, want je kunt er gewoon voor kiezen om periodiek te huren, bijvoorbeeld op maand- of jaarbasis. Dit geeft je de mogelijkheid om je wagenpark aan te passen aan de behoeften van je bedrijf. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over de waardevermindering van de auto, onderhoudskosten of andere problemen. Dit bespaart niet alleen geld, maar biedt ook meer financiële flexibiliteit voor andere bedrijfsbehoeften.

Btw-voordeel

Een ander fiscaal voordeel van het huren van een zakelijke auto is het btw-voordeel. Als je bedrijf btw-plichtig is, kun je de betaalde btw over de huurkosten terugvorderen. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren, vooral als je veel zakelijke kilometers maakt. Het terugvorderen van de btw kan de totale kosten van het huren van een zakelijke auto aanzienlijk verlagen en je bedrijfsbudget verlichten.

Geen bijtelling

De bijtelling is een andere fiscale overweging bij het bezitten van een zakelijke auto. Bijtelling is het bedrag dat je als privégebruiker van een zakelijke auto bij je inkomen moet optellen voor de berekening van de inkomstenbelasting. Bij het huren van een zakelijke auto hoef je je geen zorgen te maken over bijtelling. Omdat je geen eigenaar bent van de auto, ben je vrijgesteld van bijtelling, wat opnieuw een aanzienlijke kostenbesparing kan betekenen.

Investeringsaftrek

Voor ondernemers die ervoor kiezen om te investeren in milieuvriendelijke zakelijke auto’s, zijn er ook fiscale voordelen in de vorm van investeringsaftrek. De investeringsaftrek is een extra fiscale aftrekpost die je kunt claimen als je investeert in bepaalde duurzame bedrijfsmiddelen, zoals elektrische of hybride auto’s. Door te kiezen voor een milieuvriendelijke huurauto, kun je profiteren van een verhoogde investeringsaftrek en dus je belastingverplichtingen verder verlagen. Het huren van een zakelijke auto biedt dus verschillende fiscale voordelen die de kosten en administratieve lasten kunnen verlichten. Als je op zoek bent naar een kosteneffectieve en flexibele oplossing voor je zakelijke reizen, kan het huren van een zakelijke auto een verstandige keuze zijn. Huur jij al?

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: