Kennisplatform voor noord holland

Flexibel én flinke slagkracht zijn gouden formule

Geplaatst op 20 oktober 2020

Met ruim honderd medewerkers toch dicht op je klant blijven zitten. Weten wat hem beweegt en begrijpen waar hij heen wil en welke pijnpunten je moet oplossen. Dat kan alleen als je snel kunt schakelen. “Wij werken niet vanuit een glazen toren naar beneden maar volgens de principes van decentraal ondernemerschap.”

De Amsterdamse vestiging van Unica Building Projects werkt aan omvangrijke nieuwbouw- en renovatieprojecten in Amsterdam en Noord- en Zuid-Holland. “De technologische oplossingen van Unica Building Projects maken gebouwen slim, comfortabel, veilig, gezond en duurzaam. Wij leveren geïntegreerde oplossingen die de gehele techniek van een gebouw beslaan op werktuigbouwkundig en elektrotechnisch gebied”, zegt directeur Cees Haakman. Het klantenbestand is divers, net als het soort projecten dat het bedrijf uitvoert. “Omdat we totaalprojecten doen, voeren onze medewerkers uiteenlopende werkzaamheden uit. Samenwerking, ondernemerschap en innovatie zijn daarbij sleutelwoorden. Mensen zijn baas over hun eigen werk, bijscholing vinden we echt doodgewoon. Eigenlijk dan ook geen verrassing dat het verloop onder medewerkers en het ziekteverzuim laag zijn.” 

De no-nonsense-instelling van het in 1933 opgerichte bedrijf is een groot voordeel in tijden waarin snel kunnen schakelen en samenwerken steeds belangrijker wordt. “We zijn wars van bureaucratie, houden graag de regie over de projecten. Vakkennis is een van onze belangrijkste pijlers.” Dat is ook terug te zien in het samenwerkingsbeleid met externe partners. “We selecteren onze partners op kwaliteit, op afspraken nakomen, op leveringsvoorwaarden. Marktconforme tarieven zijn natuurlijkde basis, maar puur prijsgedreven is voor ons nooit het enige selectiecriterium geweest.”

Slimme slagen

Dat de coronapandemie tot nu toe geen grote gevolgen heeft voor de workload van Unica is volgens Haakman ook een resultaat van de decentrale organisatie van Unica. “We zijn vrij makkelijk in staat om ons snel aan te passen aan veranderingen. Want ook wij hebben klanten in bijvoorbeeld de zwaar getroffen luchtvaartbranche en doen daar wel een stapje terug. Een divers portfolio en proactieve collega’s die nieuwe zaken slimoppakken, hebben er tot nu toe voor gezorgd dat we eerder meer dan minder werk hebben”, vertelt Haakman. “Met digitalisering en prefabricage richten we het productieproces efficiënter in. Zo kun je de bouwtijd op locatie én het aantal arbeidsuren beperken. Ook werken we met BIM: door virtueel te bouwen zie je in het voorontwerp al waar alle pijnpunten zitten en voorkom je vertraging tijdens de bouw. Zo staan we zelden voor verrassingen.”

Be an engineer

Nieuwe mensen aantrekken in een krapper wordende arbeidsmarkt heeft bij Unica hoge prioriteit. “Je moet daar heel creatief in zijn, niet alleen volgens de oude routes denken. En verschillende lijnen uitgooien”, zegt Haakman. Unica Building Projects leidt al jaren mensen op en heeft diverse traineeprogramma’s lopen. Samen met de Hogeschool van Amsterdam is recent het programma ‘Be an Engineer’ ontwikkeld. “Een maatwerk traject voor zij-instromers die in de techniek aan de slag willen. Lessen volgen ze bij de HvA, praktijkervaring doen ze op bij Unica. De eerste deelnemers zijn inmiddels gestart.”

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: