Kennisplatform voor noord holland

Gastvrij voor iedereen, ook online

Geplaatst op 14 juli 2021
Gastvrij voor iedereen, ook online

Normaal is allemaal anders, is het credo van Stadsarchief Amsterdam als het om inclusiviteit gaat. “Iedereen is anders. Wij proberen er voor alle mensen te zijn. We zijn gastvrij in De Bazel, maar ook online.” Bert de Vries is directeur in een tijd waarin álles anders is. “Mijn hart schreeuwt om weer volledig open te mogen, tegelijkertijd voelen we ons erg verantwoordelijk voor ieders veiligheid en gezondheid.”

De coronacrisis hakt er in. Ook bij het negentig koppen tellende team van het Stadsarchief. Het majestueuze gebouw De Bazel moest meerdere malen dicht. Een opgave voor deze dienstverleners pur sang, wier motto juist is om zo open mogelijk te zijn naar het publiek, op welke manier dan ook. Die manier werd gevonden: digitalisering en andere innovaties werden in rap tempo eigen gemaakt en via chatfuncties blijkt de connectie met burgers óók sterk te zijn.

Online dienstverlening

“Iedereen weet onze medewerkers online heel goed te vinden. De vraag naar scanning on demand is enorm toegenomen. Onder druk van de coronacrisis neemt onze digitalisering een vlucht: we proberen zoveel mogelijk scans te laten maken. Het is een goed alternatief voor het inzien van originele stukken in de studiezaal. Ik verwacht in de toekomst ook echt een kantelpunt: hoe ver kunnen we gaan met onze online dienstverlening?”

Ontmoetingsplek

Een nieuw publieksconcept is in de maak, met een rol voor de studiezaal als concentratieruimte en De Bazel als kennis- en ontmoetingsplek, waarbij het draait om verblijf en beleving, maar ook om inclusie en diversiteit. “Een plek waar iedereen zich welkom voelt. Dat proberen we al zoveel mogelijk uit te stralen, maar het moet de komende jaren nog beter vorm krijgen. Bijvoorbeeld door het gebruik van inclusievere foto’s en de collecties die we verwerven.”
Twee jaar geleden bracht een delegatie van het Stadsarchief een bezoek aan New York. “Een stad met Amsterdamse roots en een prachtig voorbeeld van hoe zo’n metropool alleen maar kán bestaan vanwege de enorme diversiteit aan mensen. Dat geldt voor Amsterdam ook en dat willen we tot uiting brengen: hoe divers onze stad is.”  

Community

De Vries noemt zijn organisatie ‘het mooiste Stadsarchief van de wereld’. “Dat mooiste slaat met nadruk niet alleen op het gebouw, maar juist op onze missie: inclusiviteit en het bereiken van nieuwe doelgroepen. Ook daarvoor is digitale doorontwikkeling belangrijk. Het zit in ons DNA om te innoveren en voorop te lopen in toepassingen. In het project Alle Amsterdamse Akten maken we bijvoorbeeld notariële akten online toegankelijk. Dat kunnen we doen dankzij subsidies, maar ook doordat we bedreven zijn in scanprocessen en door crowdsourcing: burgers die helpen. Die burgerparticipatie willen we doortrekken en is onderdeel van onze visie op 2025: we willen van een raadpleegomgeving doorgroeien naar een digitaal platform, ondersteund door een levendige community.”

Die visie op 2025 is er niet voor niks: dan bestaat Amsterdam precies 750 jaar. Ook het Stadsarchief zal deze mijlpaal op een bijzondere manier vieren, op een manier waardig aan deze hoofdstad voor álle mensen.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: