Kennisplatform voor noord holland

GBA Westelijk Havengebied: Beperkt schade en zorgt voor continuïteit bedrijfsvoering

Geplaatst op 17 juni 2022
GBA Westelijk Havengebied: Beperkt schade en zorgt voor continuïteit bedrijfsvoering

Dankzij het succes van de Gezamenlijke Brandweer Amsterdam (GBA) horen we niet veel over de organisatie. Dat is aan de ene kant heel goed: incidenten worden voorkomen óf razendsnel opgelost. Aan de andere kant staat de hardwerkende club daardoor niet vaak in de spotlights. Tijd om daar verandering in te brengen, want meer ledenbedrijven zijn welkom. “Dat komt de veiligheid in de haven ten goede”, vertelt Raymond Pikee, teamleider en bevelvoerder.

De GBA is een publiek-private samenwerking die wordt gefinancierd door de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, Port of Amsterdam en een coöperatie van ledenbedrijven. De GBA is gespecialiseerd in industriële incidentbestrijding en scheepsbrandbestrijding in het Westelijke Havengebied van Amsterdam. “We verwerken op jaarbasis ruim 300 incidenten. We zijn overal in de haven binnen zes minuten en kennen onze leden en hun BHV-organisaties goed. Bij incidenten kunnen wij de continuïteit van de bedrijfsvoering garanderen. We zijn daardoor van grote toegevoegde waarde voor de ledenbedrijven.” 

Actieve band met leden

Deze bedrijven vragen GBA actief om hulp, bijvoorbeeld als ze broei verwachten of vragen hebben over bijvoorbeeld een type blusschuim. “Onze brandweermensen staan bedrijven graag bij met hun kennis en kunde. Preventie is natuurlijk het beste. Ook bieden wij bedrijven die lid worden een risicoscan aan. Wij verzorgen voorlichting en houden themadagen voor bedrijven.”

Digitale verkenningseenheid

De GBA richt momenteel een digitale verkenningseenheid op: een droneteam. “Om snellere scans te kunnen uitvoeren bij bedrijven: van bovenaf inspecteren, traceren waar hotspots zitten en bij een incident nog sneller en tactischer in te zetten.” De opkomsttijd van een droneteam is een uur. Deze eenheid kan ook buiten het gebied ingezet worden en kan hun kennis van incidentbestrijding (brand, industriebrand en scheepsbrand) inzetten bij bedrijven en bij omliggende veiligheidsregio’s.

Het GBA-team wordt uitgebreid van 28 naar 30 mensen om klanten nog beter van dienst te zijn. “Ons team bestaat uit brandweermensen die ook andere kwaliteiten hebben: wij zijn een zelforganiserende club en doen onze eigen planning, financiën, accountmanagement, etc. Hierdoor kunnen wij snel schakelen en inspelen op wensen van leden en veranderingen binnen de industrie.”

Risico’s beperken

Door het actief meedenken, adviseren en oefenen met hun ledenbedrijven, zorgt de GBA ervoor dat incidenten snel bestreden worden en het bedrijfs-BHV team optimaal getraind is. Hiermee bespaart de GBA haar ledenbedrijven veel geld. “Er komen steeds meer bedrijven in het havengebied die zich bezighouden met onder andere de energietransitie. Voor deze risicovolle bedrijven is het verstandig om lid te worden.” Omdat de GBA haar leden goed kent, is ook bekend wat ze eventueel aantreffen bij incidenten, maar vooral wat nodig is om snel weer up and running te zijn. “Wij weten wat de bedrijven doen en hoe hun processen lopen. Bij een niet-lid gaan we niet zomaar het terrein op.” GBA werkt nauw samen met Port of Amsterdam. “Hun accountmanagers vertellen bedrijven die zich hier vestigen: word lid van de GBA, beperk je risico’s.”

Veilige haven van Amsterdam

De GBA is gevestigd in het Veiligheidscentrum in het Westelijk Havengebied. “Hier zijn we sinds juni 2020 volledig operationeel. De politie, handhaving en douane komen veel langs, en er is zelfs een aparte ruimte voor ambulancediensten. Port of Amsterdam en de Veiligheidsregio willen dat het een kennis- en netwerkcentrum wordt voor bedrijven en partners. Wij zijn de spin in het web en organiseren netwerkbijeenkomsten en bedrijvendagen.”

Kennisdeling is voor de GBA belangrijk. “We zijn de Gezamenlijke Brandweer: we doen het samen met bedrijven en partners. We zijn specialist op het gebied van industriële brandbestrijding en scheepsbrandbestrijding, we zetten een digitale verkenningseenheid op én we specialiseren ons in ‘redden op hoogte’. Specialistische kennis is hard nodig in ons diverse havengebied. Wij hebben de knowhow, zijn snel en zorgen ervoor dat jouw bedrijf gewoon door kan draaien. Sluit je bij ons aan!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: